Aangepast

Reünie van 'In de Rooie Haan'

In januari 1974 startte VARA's politieke radiocafé In de Rooie Haan. Het programma onderscheidde zich door scherpe, lang niet altijd neutrale interviews met politici, die het programma vaak vreesden. Veel van de makers vieren vandaag het 40-jarig jubileum met een eenmalige live-uitzending op Radio 2. Nieuwsuur is erbij.

Linkse signatuur

'In de Rooie Haan' was scherp van toon, bevatte veel satire en had een duidelijke linkse signatuur. Eindredacteur Jan Nagel creërde vele nieuwtjes: al tijdens of soms voor de uitzending wist hij welke uitspraken teletekst of de Telegraaf van maandag zouden halen. Het werd al snel een beroemd programma met meer dan een miljoen luisteraars.

Must

In het VARA-gebouw was een speciaal café gebouwd waar ministers en andere politici regelmatig uitspraken deden, die het NOS Journaal en het ANP haalden. Ed van Thijn, Tweede Kamerfractievoorzitter tijdens het kabinet Den Uyl: "Het was een must. Je bleef er voor thuis en anders nam je de radio mee."

Hasj en weed

Beroemd was het In de Rooie-Haanlied, gezongen door onder anderen Nelleke Burg en later ook Karin Bloemen, waarin de thema' s van de uitzending werden doorgenomen. En Koos Zwart las de beurskoersen voor van hasj en weed. Het programma werd uitgezonden tot 1988.

Makers van toen

Om het 40-jarig jubileum te vieren is er een jubileumuitzending, live van 12.00 tot 14.00 in de Rode Hoed in Amsterdam. De presentatie is in handen van oud-Rooie Haan-presentatoren Henny Stoel, Karin Bloemen, Paul Witteman en Felix Meurders, die al bij het eerste programma in 1974 betrokken was.

Hans Wiegel

De eindredactie is opnieuw in handen van bedenker Jan Nagel. Nieuwsuur volgt hem in aanloop naar de uitzending, waarin de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart centraal staan. Aanwezig is onder meer VVD-coryfee Hans Wiegel, die in de jaren 70 vaak te gast was. Hij liet zich tegenover de linkse politici graag uitdagen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl