Aangepast

Steeds meer fraude in Nederland

Het is vaak in het nieuws: fraude, of het nu gaat om grote bedragen zoals bij de Libor-rentefraude of om gesjoemel in de zorg. En de cijfers vallen niet mee: in 2013 ging het om zeker 11 miljard, blijkt uit onderzoek van accountant PWC. Nieuwsuur presenteert de cijfers, in de studio is onderzoeker Adri de Bruijn.

Ombudsman

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, concludeerde vorige week nog dat de fraude in Nederland meevalt. Een overheidscampagne tegen fraude is niet nodig, want 98 procent van de burgers deugt en de bestrijding van fraude kost juist erg veel geld, vindt Brenninkmeijer.

Onderzoek PWC

De afdeling Veiligheid en Justitie van PWC deed onderzoek naar fraude in Nederland en schat de minimale omvang ervan op 11 miljard in 2013. PWC maakt een onderscheid tussen horizontale en verticale fraude. Bij horizontale fraude, tussen mensen en bedrijven, gaat het om 3,7 miljard euro, bij verticale fraude, het benadelen van de overheid, om 7,3 miljard.

Horizontaal: faillissementsfraude - minimaal 1,3 miljard verzekeringsfraude - minimaal 900 miljoen beleggingsfraude - 500 miljoen acquisitiefraude - 400 miljoen voorschotfraude - 260 miljoen overige fraude - 365 miljoen

Verticaal: accijnsfraude - minimaal 23 miljoen BTW- fraude - 39 miljoen sociale zekerheidsfraude 153 miljoen zorgfraude bijna 2,8 miljard fiscale fraude, (excl. accijns en BTW) - 4,2 miljard Fraude bij openbare aanbestedingen hebben de onderzoekers opengelaten, net als de subsidiefraude.

Eén overheid

De pakkans in Nederland is erg klein. Mede op initiatief van oud-korpschef Bernard Welten is daarom een groep verontruste wetenschappers en bestuurders het burgerinitiatief 'één overheid' gestart. Zij vinden het rendement van de repressieve aanpak onvoldoende en willen de fraudebestrijding anders organiseren. Er start morgen een pilot in Amsterdam.

Plan van aanpak

Vrijdag komt het kabinet onder leiding van minister Opstelten met een brief aan de Tweede Kamer hoe zij gezamenlijk, met alle ministeries de fraude willen aanpakken.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ger.van.Westing@Nieuwsuur.nl en/of Milena.Holdert@Nieuwsuur.nl en/of Christel.Voorn@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl