Aangepast

Te veel dioxine in eieren hobbyboeren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet in de gemeente Harlingen onderzoek naar eieren met een zeer hoog dioxinegehalte nadat een bezorgde toxicoloog aan de bel trok. Ondertussen weten de bewoners van Harlingen niet meer waar ze aan toe zijn.

Kanker

De dioxine-eieren zijn aangetroffen bij dertien hobbykippenhouders in de gemeente Harlingen en omgeving. De eieren worden niet verkocht in de supermarkt maar wel verspreid onder bewoners van Harlingen.

Abel Arkenbout, een bezorgde toxicoloog, onderzocht de kippeneitjes en vond in overgrote meerderheid van de gevallen veel te hoge en daarom ongezonde dioxinewaarden.

Probleem

Arkenbout stuurde zijn rapport naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar die toonde zich op een persconferentie in Harlingen bepaald niet onder de indruk. De NVWA controleert uitsluitend op handelsproducten en niet op bijvoorbeeld eitjes uit de vrije natuur of van particulieren. Terwijl daar juist het probleem zit.

Zorgen

Een andere overheidsorganisatie, de GGD van Friesland, Groningen en Drenthe, maakt zich wel degelijk zorgen. In opdracht van de gemeente Harlingen is daarom nu een vervolgonderzoek naar de dioxine-eieren gestart.

Volgens de GGD zal het onderzoek naar de eieren in Harlingen er uiteindelijk toe moeten leiden dat de dioxinenormen in heel Nederland worden bijgesteld. Voor de gemeente is het vooral belangrijk dat de onderste steen boven komt.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Bas.Haan@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl