Aangepast

Het project Sneldiagnose

Het project dat het vaakst wordt genoemd in verband met Alpe d'Huzes en KWF is het project Sneldiagnose. De afgelopen drie jaar is 5 miljoen euro naar dit project gegaan.

Het term sneldiagnose komt al 10 jaar voor in Nederland, maar iedereen verstaat er iets anders onder. Sneldiagnose wordt door de projectgroep als volgt gedefinieerd: bij de verdenking op kanker, moet een patiënt op werkdagen binnen een dag in het ziekenhuis terecht kunnen en op dezelfde dag alle noodzakelijke onderzoeken en de diagnose krijgen.

Snel effect

Op het projectenoverzicht van Alpe d'Huzes gaat het om "sneldiagnose in alle belangrijke Nederlandse kankercentra". Wat is daarvan na 3 jaar terechtgekomen? Alpe d'Huzes voorzitter Johan van der Waal vindt het een belangrijk project, want het gaat er om dat de patiënt zo snel mogelijk effect heeft van onderzoek.

Bij aanvang van het project denkt men het binnen een jaar toch wel mogelijk moet zijn om de meeste patiënten binnen een dag te laten weten of ze wel of geen kanker hebben.

Weinig certificaten

Johan de Waal stelt regelmatig dat de implementatie van Sneldiagnose in tien ziekenhuizen wordt gefinancierd. Maar feitelijk gaat van de 5 miljoen subsidie 3,5 miljoen naar maar vier ziekenhuizen. Verder gaat 1,5 miljoen naar andere projectkosten. Tot nu toe is het in deze ziekenhuizen amper gelukt om Sneldiagnose volgens de definitie van de projectgroep te realiseren. Slechts twee borstkankerafdelingen hebben inmiddels een certificaat.

Daarnaast heeft het Monro Ziekenhuis in Bilthoven voor borstkanker op eigen initiatief Sneldiagnose gerealiseerd en daar een certificaat voor gekregen, zonder ooit een cent te hebben ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl