Aangepast

Hooglopend conflict Alpe d'Huzes en KWF

Er is een hooglopend conflict tussen de Stichting Alpe d'Huzes en KWF-Kankerbestrijding over 50 miljoen euro die is ingezameld tijdens de jaarlijkse fietstocht. Het geld is nog niet uitgegeven en het overleg met KWF over de besteding ervan heeft Alpe d'Huzes opgeschort.

Nieuwsuur-verslaggevers Judith Pennarts en Jane van Laar deden de afgelopen 4 maanden onderzoek naar de besteding van geld dat door de Stichting Alp d'Huzes is ingezameld. In de studio reageert KWF-directeur Michel Rudolphie.

Onregelmatigheden

KWF-Kankerbestrijding geeft vandaag toe dat er nieuwe onregelmatigheden zijn ontdekt bij de besteding van het donateursgeld van Alpe d'Huzes en dat de controle daarop wordt verscherpt.

KWF zegt in de Telegraaf dat er "oprecht" niet met geld is gesjoemeld, maar dat KWF "als subsidiegever bij enkele van de 53 grote en kleine projecten die met Alpe d'HuZes-geld worden bekostigd, te lang de situatie van gebrekkig toezicht heeft laten bestaan".

Overleg opgeschort

De reactie van KWF komt na de beslissing van het bestuur van Alpe d'Huzes om het overleg met KWF over de toekomstige bestedingen op te schorten. Het bestuur van Alpe d'Huzes zegt niet tevreden te zijn over de wijze waarop het KWF toezicht houdt op de 54 miljoen euro aan bestedingen uit het KWF/Alpe-fonds.

In totaal is tijdens Alpe d'Huzes de afgelopen 7 jaar ruim 100 miljoen euro opgehaald. Zo'n 54 miljoen daarvan is besteed en nog ongeveer 50 miljoen euro ligt te wachten op een bestemming. Alpe d'Huzes laat Nieuwsuur in een verklaring weten:

"Het bestuur van Alpe d'HuZes was deze week teleurgesteld over de kwaliteit van de informatie die KWF aan Nieuwsuur heeft verstrekt over de voortgang van vier projecten: Inspire2Live, A-Care, Sneldiagnose en Voeding en Kanker. Het bestuur heeft in afwachting van afronding cq rapportage van de diverse dossiers daarom het opstellen van een Meerjarenbestedingsplan samen met KWF vooralsnog opgeschort en zal eerst een hernieuwd gesprek hebben met het management van KWF over de wijze waarop controle en rapportage over de besteding van de gelden uit het Alpe d'HuZes fonds momenteel geschiedt."

Inspire2live

KWF heeft in 2011 3 miljoen euro uit de KWF/Alpe pot toegekend aan Inspire2Live, een spin-off van Alpe d'HuZes . Een bedrag van nog eens 2 miljoen is destijds in het vooruitzicht gesteld. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat, terwijl het geld is aangevraagd voor wetenschappelijk onderzoek, daar in 2013 pas 200.000 euro aan is besteed. Wel is er minstens 686.000 euro uitgegeven aan managementfees, reis en verblijfskosten, gedeclareerd door drie niet-wetenschappers.

Subsidiegever KWF wil eind augustus niet reageren op de bevindingen van Nieuwsuur omdat de collecteweek voor de deur staat. Twee dagen na deze uitzending meldt het bestuur van Inspire2Live dat ze gaan terugtreden.

Niet afgehandeld

De dag erna meldt de voorlichter van KWF dat de resterende 1,4 miljoen euro van de 3 miljoen niet wordt overgemaakt en dat het nog niet uitgegeven deel van het subsidiegeld wordt teruggevorderd. Maar tot op de dag van vandaag is deze zaak nog steeds niet afgehandeld. Nog altijd is onduidelijk wat het lot is van die 3 miljoen aan donateursgeld. Er is nog geen nieuw bestuur bij Inspire2live, het bestuur dat zou aftreden, zit er nog steeds en maakt plannen voor de toekomst van de Stichting.

Reactie KWF

De afgelopen vier maanden heeft Nieuwsuur vragen gesteld aan KWF over enerzijds de toekenning van subsidie aan de Stichting Inspire2Live en anderzijds over het beheer, de controle en de resultaten van het KWF/Alpe d'Huzes-fonds in algemene zin.

Tot twee weken geleden weigerde KWF aan Nieuwsuur tekst en uitleg te geven. Eind november lichtte KWF in een achtergrondgesprek het een en ander toe en maakte afspraken voor een interview vandaag op locatie in Amsterdam. Gisterenmiddag werd deze afspraak onverwacht afgezegd. KWF: "Reden hiervoor is dat in het dossier 'Alpe d'HuZes' posities zijn gaan schuiven."

Nadat bleek dat Nieuwsuur publicatie toch zou doorzetten, besloot KWF-directeur Rudolphie naar de studio te komen.

Subsidievoorwaarden

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er veel onduidelijkheid bestaat over de KWF-subsidievoorwaarden. Die zijn vrij streng: zo mag er bijvoorbeeld geen aparte projectleiding worden betaald en geen niet-wetenschappelijk personeel, moeten onderzoeksinstituten een aanvraag doen en moet er ieder jaar een accountantsverklaring komen bij de uitgaven.

Maar de KWF-directie vertelt aan Nieuwsuur dat deze voorwaarden niet gelden voor de KWF/Alpe d'Huzes-projecten, om reden dat het geen reguliere projecten zijn. De voorwaarden voor de Alpe d'Huzes-projecten zouden per keer worden bepaald. Toch staat dit nergens op de KWF-website, noch bij de voorwaarden. Opvallend is dat afgelopen weekend ineens aangepaste subsidievoorwaarden verschijnen op website van KWF. Het bestuur van Alpe d'Huzes was niet op de hoogte van deze gang van zaken.

Meer informatie

Het Alpe d'Huzes-bestuur is ook geschrokken van de informatie die KWF op verzoek van Nieuwsuur heeft aangeleverd over een aantal specifieke projecten: over de 7 miljoen voor A-Care, de 5 miljoen voor Sneldiagnose en de 956.000 euro voor de leerstoel Kanker en Voeding.

Lees meer bijzonderheden die Nieuwsuur aantrof bij het onderzoek naar het project A-Care, naar het project Sneldiagnose of naar de leerstoel Kanker en Voeding

Interview

Hoe het conflict tussen Alpe d'Huzes en KWF zal worden beslecht is onduidelijk. Alpe d'Huzes had net als KWF ook een interview voor de camera toegezegd aan Nieuwsuur, maar trok zich dinsdagavond terug na bestudering van de voortgangsrapportages van KWF.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl en/of Jane.van.Laar@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl