Aangepast

Rechters zeer ontevreden

In een enquête onder magistraten door Vrij Nederland, noemen rechters wetsvoorstellen van de bewindslieden op Veiligheid en Justitie 'broddelwerk', gestuurd door 'populisme', met het gevaar dat het land verwordt tot 'een bananenrepubliek'. Te gast isYbo Buruma, raadsheer van de Hoge Raad.

Lees het uitgebreide artikel op de website van Vrij Nederland.

Stoppen

Het meest in het oog springende resultaat van de enquête is het aantal respondenten dat de afgelopen jaren heeft overwogen om te stoppen: een kwart van de rechters - voor het leven benoemd - en bijna de helft van de OM-medewerkers. "Het is een hele leuke baan in een hele slechte organisatie'' schrijft een van de geënquêteerden.

Bemoeienis

Ook de toegenomen werkdruk en de bemoeienis van Den Haag zorgen voor veel ergernis. Voor sommigen gaat de Haagse bemoeienis zo ver, dat ze twijfelen aan de werking van de trias politicia (ruim 20 procent). 'De rechtspraak lijkt meer en meer een domein te worden waarop iedereen maar vrijelijk zijn kritiek kan spuien. Dat ondermijnt op den duur het noodzakelijk vertrouwen', noteert een van de rechters.

Een ander meldt: 'Met name Optelten en Teeven stralen consequent uit het beter te weten dan de rechterlijke macht, dat is zeer schadelijk (en ook feitelijk onjuist, maar dat terzijde).'

Weerstand

Er is onder rechters sowieso grote weerstand tegen het beleid van het kabinet. Ze zijn in meerderheid tegen de verhoogde griffierechten, de korting op rechtsbijstand, de burgerinfiltrant en aantasting van de privacy. 77 Procent is tegen het voorstel van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven om slachtoffers mee te laten praten over de hoogte van de straf.

Ook vijf jaar geleden bleek al dat rechters en aanklagers in belangrijke zaken lijnrecht tegenover het kabinet staan.

Voorkeur

De politieke voorkeur van rechters is overwegend links. D66 is met 29 procent de grootste partij, gevolgd door de Partij van de Arbeid met 27 procent. De VVD is met 13 procent de derde partij.

Meningen

Op verzoek van het weekblad stelde de NVvR voor de vierde keer zijn ledenbestand beschikbaar voor een representatieve steekproef. 689 magistraten gaven antwoord op de vragen.

Slechter

De rechters maken zich zorgen over de kwaliteit van hun werk. 71 Procent is wel eens ontevreden over een vonnis. Evenveel rechters vinden dat procedures vaak te lang duren. En 85 procent vreest dat dit door de bezuinigingen nog slechter wordt.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl