Aangepast

"We wisten dat dit kon gebeuren"

Na ruim zestig dagen in een Russische gevangenis kwamen ze vrijdag op borgtocht vrij. De Nederlandse Greenpeace-activisten Mannes Ubels en Faiza Oulahsen mogen hun proces nu op vrije voeten afwachten. NOS-correspondent David Jan Godfroid spreekt met de twee in Sint-Petersburg.

Robin Hood

De 42-jarige Mannes Ubels wordt door collega's omschreven als intens fatsoenlijk, loyaal en zachtaardig. "De man die vijf eeuwen geleden misschien een Robin Hood ter zee zou kunnen zijn, maar een piraat, dat nooit", schrijven zij op de website van Greenpeace. Ubels is werktuigbouwkundige en werkte in de machinekamer van de het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.

Campagneleider

Faiza Oulahsen is met haar 26 jaar één van de jongste campagneleiders ooit. "Ze is goedgebekt, gefocust en precies wat wij zoeken in een campagneleider die het gevecht om de Noordpool aan moet gaan met miljardenbedrijven", zegt Greenpeace. Ze studeerde in Amsterdam politicologie met als specialisatie internationale betrekkingen. In 2011 solliciteerde ze bij Greenpeace.

Wennen

Vorige week bepaalde een rechtbank in Hamburg dat de Nederlanders op borgtocht vrij mochten komen, net als de meeste anderen opvarenden van de Arctic Sunrise. Voorwaarde is wel dat de activisten Sint-Petersburg niet verlaten zolang de strafzaak loopt. Oulahsen noemt het vreemd om weer vrij te zijn. "Het is een heerlijk gevoel, maar ook weer even wennen na twee maanden om weer zonder bewaker en handboeien over straat te kunnen", zegt ze. De activiste heeft geen spijt van de actie. "We wisten dat dit kon gebeuren, dat dit een scenario was."

Rust

Ubels heeft vooral behoefte aan rust. "Ik heb twee maanden alleen maar herrie aan mijn kop gehad, dus ik wil een plekje waar het rustig is. En dan misschien een whiskey", zei hij vlak na zijn vrijlating. In het interview benadrukt hij dat deze tegenslag ze niet uit het veld slaat. "We hebben met Greenpeace ook heel veel successen behaald, het kan een keer misgaan. Maar daar moeten we dan ook niet moeilijk over doen."

Verzwakt

De activisten werden na hun vrijlating onderzocht door een arts van Greenpeace. Ubels werd kort daarna opgenomen in een Russische privé-kliniek ter observatie. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij enkele lichamelijke klachten. Volgens een woordvoerder van Greenpeace is Ubels waarschijnlijk verzwakt door de omstandigheden in de Russische gevangenis en het voedsel dat hij daar kreeg.

Rel

Ubels en Oulashen werden half september samen met achtentwintig andere Greenpeace-activisten opgepakt toen ze in het Noordpoolgebied actie voerden tegen Russische olieboringen. De zaak leidde tot een rel tussen Rusland en Nederland omdat het schip de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag voer.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jan.van.Loenen@nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl