Aangepast

Eiland Filipijnen nog altijd zonder stroom

Het is vandaag bijna twee weken na de ramp op de Filipijnen. Het officiële dodental staat op ruim 4000, er zijn 1600 vermisten en nog altijd worden er lichamen gevonden. De schade is enorm. Hoe moet het nu verder? Verslaggever Jeroen Wollaars en cameraman Eric Feijten filmden 24 uur lang het leven op Leyte ná de ramp.

Stroom

De twee miljoen inwoners van het eiland Leyte hebben nog altijd geen elektriciteit. Het stroomnetwerk is zwaar beschadigd. Net als bijna alles op het eiland.

Giro-555

Dat de inkomensverschillen op de Filipijnen gigantisch zijn, maakt deze ramp nog eens duidelijk. Wie geld heeft, kan nog steeds van alles kopen. Al zijn de prijzen naar ongekende hoogte gestegen.

Vanaf vliegveld Eindhoven is vanmorgen een tweede hulpvlucht naar de Filipijnen vertrokken met aan boord goederen die betaald zijn met geld van de giro 555-actie. Het gaat vooral om medische hulpgoederen en tent- en dekzeilen.

Vernietigd

In de bergen buiten de Filipijnse steden draait normaal gesproken de economische motor. Daar zijn de plantages waar dagloners rijst, kokosnoten of suikerriet verbouwen. Maar nu ligt alles stil. De geschatte schade aan de landbouwsector is meer dan 150 miljoen euro. Vaak is de hele oogst vernietigd. En dus is er nu tijdens de oogsttijd weinig te doen.

Honger

Ook fabrieken die de oogsten verwerken, zijn zwaar beschadigd. En zo heeft alles met alles te maken. Als er geen stroom is, draait de fabriek niet. Als er geen oogst is, is er geen inkomen en geen eten.

Wie afhankelijk is geworden van de voedselhulp, krijgt meestal om de dag net genoeg om van in leven te blijven, maar te weinig om geen honger te hebben.

Kerst

Hoe lang het gaat duren voordat alles weer goed is, weet niemand. De mensen van Leyte hopen dat ze het eind december, met Kerst, beter zullen hebben. Als dan de stroom weer terug is, dan is het eiland op de goeie weg. Maar er is eigenlijk niemand die gelooft dat ze die datum gaan halen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Dieuwke.van.Ooij@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl