Aangepast

De Datamuur in het basisonderwijs

In de regio Enschede werken 43 scholen met de Datamuur, afkomstig uit Canada. De kinderen worden uitgebreid getoetst via het Cito-leerlingvolgsysteem. Met de datamuur worden deze gegevens inzichtelijk gemaakt in grafieken en staafdiagrammen.

Inzichtelijk

Volgens Ad Kappen van het Steunpunt Onderwijs Enschede gaat het niet om het toetsen, maar om wat je daarna mee doet. Waar zit het talent en wat moet er nog meer ontwikkeld worden? De scholen zijn er heel positief over, omdat ze zo meer uit de kinderen kunnen halen. Er is geen afrekencultuur en de school maakt ook aan de kinderen inzichtelijk wat hun doelen zijn.

Maximaal

Kappen is tegen de vergelijkingen van het ministerie, want de toetsscores zeggen niks over de kwaliteit van de school. Dan moet je verder terug kijken naar het beginniveau van de kinderen. De vraag moet dan zijn: heeft de school het maximale uit een kind gehaald en niet heeft het voldaan aan de landelijke gemiddelden.

Voor sommige kinderen is het gemiddelde niet uitdagend genoeg en moet de lat juist omhoog. Dat kan met de datamuur erg goed, vindt Kappen.

Discussie

Hij is blij met de discussie over toetsen in het onderwijs. Voor de meeste scholen is het een belangrijk punt en ook die zijn blij dat het onderwerp op de agenda staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl