Aangepast

Nederland-Ruslandjaar nog te redden?

Vandaag reizen koning Willem-Alexander en koningin Máxima af naar Rusland voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. Een jaar dat bol stond van de incidenten. Wat is er over van de vriendschap tussen beide landen en zal het koninklijk bezoek de spanningen verminderen?

Bezoek

President Poetin ontvangt Willem-Alexander en Maxima vanavond voor een diner. De volgende middag is uitgetrokken voor een ronde-tafelconferentie van Nederlandse en Russische bedrijven, een bezoek aan een kunsttentoonstelling en het optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Eenzijdig

Negen Russische mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty Rusland, willen dat de koning tijdens zijn bezoek spreekt over de mensenrechtensituatie in Rusland. In een brief aan Willem-Alexander schrijven zij dat het bezoek waarschijnlijk maar een eenzijdig beeld laat zien van Rusland. "U ziet alleen het Rusland zoals Poetin wil dat u dat ziet. U hoort het verhaal van Rusland waarvan Poetin wil dat u dat hoort. Het verhaal van het echte Rusland is anders."

Incidenten

De komst van Willem-Alexander en Maxima naar Rusland moet het einde van het vriendschapsjaar tussen de landen markeren. Een jaar dat bedoeld was om stil te staan bij de langdurige samenwerking tussen beide landen, maar dat vooral werd gekenmerkt door een serie incidenten die de verhoudingen op scherp hebben gezet.

Feestelijk

De Russische antihomowet, de zaak Dolmatov, de verschillende diplomatenrellen en de Greenpeace-affaire. Het is een greep uit de reeks incidenten en schandalen in het feestjaar. Mark Rutte bleef optimistisch. "Die incidenten moeten we één voor één, stap voor stap, met een koel hoofd oplossen. Dan kunnen we met zijn allen zorgen voor een feestelijke afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar", aldus de premier eerder.

Boodschap

Amnesty International grijpt het bezoek van de Nederlandse koning aan voor een protest tegen de onderdrukking in Rusland. Een demonstrant van Amnesty zal vandaag op een brug in Moskou aandacht vragen voor wat de organisatie "de aanhoudende repressie" noemt. "Koning Willem-Alexander, welkom in het land van onderdrukking", is hun boodschap.

Volgens de organisatie is het krijgen van een demonstratievergunning voor Amnesty Rusland, maar ook voor andere organisaties, vrijwel onmogelijk. Met enkel één demonstrant omzeilen ze de regels, want wanneer iemand in zijn eentje demonstreert is er geen vergunning nodig.

Buitenlandbeleid

Ondanks de strubbelingen tussen Nederland en Rusland lijkt het Russische buitenlandbeleid de laatste tijd succesvoller dan voorheen. Nieuwsuurverslaggevers Jan Eikelboom en redacteur Bart Klijberg peilen de stemming onder de Russische bevolking in het Centrale Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog. Ze bezoeken ook een school voor diplomaten en spreken de directeur van de onderzoeksinstelling Carnegie Center Moscow.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl en/of Bart.Kleijberg@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl