Aangepast

Wat is morfine?

Morfine heeft een sterke pijnstillende werking. Het medicijn zorgt ervoor dat het signaal van pijn niet of minder sterk aankomt in de hersenen. De pijn is wel aanwezig, maar wordt niet gevoeld. Morfine kan jarenlang gebruikt worden bij pijnklachten.

Morfine wordt toegediend tijdens een operatie of vlak ervoor. Patiënten in een terminale fase van een ziekte of andere ziekten met ernstige pijn, krijgen morfine toegediend om pijn te verlichten.

Toedieningsvormen

Gebruikelijk bij terminale patiënten is het gebruik van de morfinepomp. Via een katheter, die in het ruggenmergvloeistof ligt, kan morfine worden toegediend. De patiënt kan zelf de hoogte van de dosering bepalen. Met de pomp kan de patiënt thuis liggen, zonder tussenkomst van artsen of verplegend personeel. Wel zal af en toe een arts de pomp moeten controleren. Daarnaast zijn er verschillende soorten morfinepleisters. Ook kan het medicijn in tabletvorm worden gegeven. Morfinezetpillen werken hetzelfde als tabletten. Morfine injecties zijn meestal de laatste stap van pijnstilling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl