Aangepast

Frankrijk viert nieuwe Asterix en Obelix

Asterix en Obelix, de helden uit het kleine Franse dorpje dat dapper stand houdt tegen de Romeinen, hebben nieuwe ouders: tekenaar Didier Conrad en schrijver Jean Yves Ferri. Vandaag verscheen een nieuw album, van hun hand. In Frankrijk een culturele gebeurtenis van betekenis.

Kwaliteit

Het nieuwe team van tekenaar Didier Conrad en schrijver Jean-Yves Ferri maakte de strip nog wel onder verantwoordelijkheid van de oorspronkelijke tekenaar, de 86-jarige Albert Uderzo.

Uderzo werkte vanaf het eerste album, in 1961, samen met scenarioschrijver René Goscinny. Goscinny overleed in 1977. Uderzo ging daarna alleen verder, maar de kwaliteit van de strip ging volgens kenners vanaf dat moment achteruit. De Franse krant Libération noemde Uderzo een "even beklagenswaardige schrijver als goed tekenaar".

Schotland

Het gloednieuwe verhaal 'Asterix bij de Picten' speelt zich af in Schotland en verschijnt vandaag wereldwijd, in 26 talen. De Picten, uit het vroegere Schotland, bestond uit geduchte strijders die tot verschillende stammen behoorden. De Romeinen gaven hen de naam Picten, wat letterlijk 'beschilderde mensen' betekent.

Banket

Het nieuwe album eindigt als alle andere: met een banket voor alle bewoners van het Gallische dorp waar Asterix woont. Ook de bard mag dit keer aanzitten, maar wel met een doek om zijn mond. Want hij mag nog altijd niet zingen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl