Aangepast

Kamer buigt zich over kabinetsplannen

Morgen debatteert de Kamer, een maand na Prinsjesdag, over het nieuwe begrotingsakkoord. Want hoe pakken de nieuwe plannen van het kabinet precies uit? Ferry Mingelen doet verslag.

Cijfers

De oppositie wilde het debat over het begrotingsakkoord nog vóór de Algemene Financiële Beschouwingen voeren, die ook morgen beginnen en die vanwege de onderhandelingen al twee keer zijn uitgesteld. Op verzoek van de oppositiepartijen rekent het CPB het begrotingsakkoord door. De Kamer krijgt morgen ook de eerste berekeningen van de gewijzigde plannen. De definitieve doorrekening komt donderdag.

Boos

Vakbonden en werkgevers maken zich zorgen over de veranderingen aan het akkoord dat zij met het kabinet sloten: het sociaal akkoord. De sociale partners vragen zich af of de versnelling, die het kabinet met de drie oppositie partijen heeft afgesproken, wel kan.

Waarde

De FNV-leden lieten gisteren al hun tanden zien. Ze zijn boos omdat de politiek het sociaal akkoord zelfstandig veranderde. Toch stemde de FNV, net als het CNV, wel in met de aanpassingen aan het akkoord.

Voorzitter Ton Heerts zei acht hij het "gros van het sociaal akkoord in het belang van Nederland". De vakcentrale wil niet opnieuw verrast worden door eenzijdige aanpassingen. Heerts: "Wat is nog de waarde van een afspraak?"

Ontslagrecht

De afspraken in het begrotingsakkoord dat vrijdag werd gesloten met D66, ChristenUnie en SGP, gaan onder andere over de werklozen, die na zes in plaats van na twaalf maanden moeten solliciteren op een baan onder hun niveau. Deze regeling geldt al vanaf 2015 in plaats van 2016. Daarnaast gaat de aanpassing van het ontslagrecht een half jaar eerder in.

Overleg

De Stichting van de Arbeid (STAR), het officiële samenwerkingsverband van de sociale partners, heeft vandaag aan het kabinet geschreven dat ze er van uit gaat dat er geen verdere wijzigingen komen. De STAR nodigt premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher uit voor "een overleg op korte termijn".

Gespannen voet

In de brief aan het kabinet wijst de STAR er op dat het sociaal akkoord na langdurige onderhandelingen tot stand is gekomen. De invoeringsdata daarin zijn zorgvuldig gekozen. "De nu voorgestane versnelling kan op gespannen voet komen te staan met de grondgedachte achter dit akkoord." Volgens de sociale partners kan het ontslagrecht pas worden veranderd als het dieptepunt van de economische crisis achter de rug is.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl