Aangepast

Rotenstreich: 'Schrijven als een bezetene'

"Dit boek gaat niet over Tonio maar het ís Tonio", zegt Mirjam Rotenstreich, echtgenote van A.F.Th. van der Heijden, over haar roman Verloren mensen. In 2010 kwam haar enige zoon Tonio om na een tragisch verkeersongeval. Nieuwsuur spreekt met de schrijfster.

Verdriet

Waar Mirjam Rotenstreich de eerste periode na Tonio's ongeluk verlamd was van verdriet, ging haar man A.F.Th. van der Heijden juist meteen van start met het schrijven van de requiemroman Tonio. Precies een jaar na de dood van hun zoon verscheen zijn boek dat met diverse literaire prijzen werd bekroond.

Rust

Pas na anderhalf jaar lukte het Mirjam Rotenstreich om ook het schrijfproces weer op te pakken. "Ik heb de oude kamer van Tonio opnieuw ingericht en daar, temidden van zijn spullen, kon ik weer wat rust vinden. Daar heb ik als een bezetene zitten schrijven, elke dag van vijf tot negen."

Avontuur

De roman gaat over een vrouw die in het reine wil te komen met haar moeizame jeugd na het overlijden van haar Joodse ouders. Ze reist af naar het Zwitserse Lugano, ooit een belangrijke plaats voor het gezin, waar ze alles rustig wil overdenken. In plaats daarvan komt ze terecht in een spannend avontuur.

Veilig

"De jeugdherinneringen van de hoofdpersoon zijn autobiografisch. Als kind van Joodse ouders die allebei erg waren beschadigd door de oorlog heeft zij zich eigenlijk nooit veilig gevoeld of echt kind kunnen zijn. Dat gold ook voor mij en mijn zus. Mijn vader heeft al zijn familie verloren en mijn moeder heeft ondergedoken gezeten en verloor twee zussen."

Ongerust

"Omdat mijn ouders zelf zulke vreselijke dingen hadden meegemaakt, wilden ze het beste voor hun kinderen, maar ondertussen zadelden ze ons juist op met heel veel problemen. Mijn moeder is bijvoorbeeld zo hysterisch ongerust dat ik eigenlijk nog steeds, terwijl ik 53 ben, als de telefoon gaat bang ben dat het mijn overbezorgde moeder is die ik gerust moet stellen. Het heeft mijn leven bepaald."

Prachtige tijd

De hoofdpersoon overdenkt haar jeugdherinneringen in Lugano, een plaats die voor Rotenstreich heden en verleden bij elkaar brengt. "Ik heb er samen met mijn ouders, ondanks alle kameroorlogen die zij voerden, gelukkige momenten beleefd, en ben er om die reden later ook samen met Tonio en Adri geweest. We hebben er een prachtige tijd gehad met zijn drieën. In Lugano heb ik nog sterker dan anders onze familieband gevoeld."

Verloren mensen ligt vanaf 15 oktober in de winkel.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Annehine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl en/of Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl