Aangepast

Het onverwachte vertrek van Henk Krol

Volslagen onverwacht is Henk Krol opgestapt. Als leider en Kamerlid van ouderenpartij 50PLUS maakte hij zich sterk voor pensioenen, maar vanochtend bleek dat hij zijn werknemers bij de Gaykrant heeft opgezadeld met een flink pensioengat. In de studio reageert Jan Nagel, oprichter van 50PLUS.

Geen premie

De Volkskrant onthulde vanochtend dat Krol (63) als hoofdredacteur van de Gaykrant jarenlang geen pensioenpremie voor zijn personeel betaalde, van 2004 tot en met 2007 en in 2009. Het zou gaan om vele tienduizenden euro's. Daardoor zitten die werknemers met een pensioengat. Ze moesten er bovendien voor tekenen dat ze er geen punt van zouden maken.

Afscheidsbrief

Vannacht stuurde Krol een afscheidsbrief aan de media. Hij schrijft: "Na de publicatie in de Volkskrant is het voor mij onmogelijk om door te gaan als volksvertegenwoordiger. Ik kan niets anders dan mijn functie neerleggen. Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen. Maar de strijd gaat door."

Geen boekhouder

Hij schrijft ook: "Ik ben een strijder in hart en nieren, geen boekhouder." Hij zegt dat anderen altijd zijn financiën regelden. "Altijd maar was de strijd voor mij belangrijker dan de penningen." en "Ik heb veel fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen. Mijn strijd was echter immer oprecht, mijn aanpak evenwel niet altijd goed doordacht."

Buitengewoon triest

Eerste Kamerlid en 50Plus-oprichter Jan Nagel noemt het aftreden "buitengewoon triest". "Hij heeft geconcludeerd dat hij politiek niet meer kan functioneren. Dat is triest voor hem en natuurlijk ook voor de partij", zei Nagel in het NOS Radio 1 Journaal. Krol erkent dat hij fouten heeft gemaakt, zegt Nagel. "En bij een politiek leider worden die fouten natuurlijk onder een vergrootglas gelegd."

Sinds 2011

Henk Krol was medeoprichter van de Gay Krant. In 2011 werd hij gekozen als Statenlid in Noord-Brabant voor de ouderenpartij 50Plus en een jaar later werd hij lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. De partij heeft twee zetels in Kamer en een zetel in de Eerste Kamer. In peilingen staat de partij op grote winst.

Kernwaarden

De afgelopen tijd was de partij al vaker negatief in het nieuws. Vorige week stapte de bestuurstop van de partij op. De voorzitter, vicevoorzitter en penningmeester werden het niet eens met Krol en de rest van de partijtop over het royement van de campagneleider Schouw en zijn partner. Die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van "de kernwaarden integriteit en betrouwbaarheid".

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl