Aangepast

Kabinet en oppositie nader tot elkaar?

De Tweede Kamer heeft vandaag en morgen ingeruimd voor de Algemene Beschouwingen, waar dit jaar extra veel vanaf hangt. Het kabinet heeft steun nodig van de oppositie om de bezuinigingen door de Eerste Kamer te krijgen. Ferry Mingelen bericht, PvdA-prominent Willem Vermeend is in de studio.

Volg de laatste politieke ontwikkelingen via Politiek24 en het NOS-liveblog. Morgen gaat premier Rutte in debat met de fractievoorzitters. Dan is oud-VVD-leider Ed Nijpels in de uitzending te gast.

Belangrijkste debat

De Algemene Beschouwingen zijn het belangrijkste Kamerdebat van het jaar. Vandaag kwamen alle fractievoorzitters aan het woord over de begrotingsplannen die het kabinet vorige week tijdens Prinsjesdag presenteerde. Ze hebben er hun eigen tegenbegrotingen tegenover gezet.

Voorzichtig bereid

Van tevoren gaven VVD en PvdA voorzichtig aan open te staan voor suggesties van andere partijen. "Waar het om gaat is de bereidheid van ons en van de oppositie, om te kijken waar we elkaar kunnen vinden. Dat zal de komende tijd moeten blijken", zei VVD-fractievoorzitter Zijlstra vanochtend. PvdA-leider Samsom stelde dat iedereen altijd bereid moet zijn "om zijn eigen voorstellen nog eens te bekijken en te kijken of er verbetering mogelijk is".

Weinig concreets

De oppositiepartijen probeerden de hele dag toezeggingen van de coalitie te krijgen over aanpassingen in het beleid, maar dat leverde weinig concreets op. Vooral PvdA-leider Samsom trok een duidelijke streep. Zo ziet hij er niets in om de hervorming van WW en ontslagrecht te versnellen. Onder meer CDA en D66 hadden daar juist op aangedrongen. Samsom en Zijlstra lijken ook weinig te willen veranderen aan de lastendruk voor de midden- en hogere inkomens.

Motie van wantrouwen

Meteen aan het begin van de Beschouwingen diende PVV-voorman Wilders een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Er werd onmiddellijk over gestemd en de motie werd verworpen. Behalve de PVV stemden ook de SP en de Partij voor de Dieren voor, hoewel ze kritiek hadden op de timing van de motie.

SP steunt motie

SP-leider Roemer zei dat hij normaal gesproken een antwoord van premier Rutte op de motie had willen horen, "maar de motie ligt er en een meerderheid van de Kamer dwingt ons nu te stemmen". Roemer zei er niet het volste vertrouwen in te hebben dat het kabinet met goede maatregelen komt. "De manier waarop de motie is ingediend was niet mijn stijl. Maar het gaat om de inhoud van de tekst, die kunnen we steunen."

Wilders vs. Pechtold

In de Kamer kwam het vanochtend ook tot een heftige aanvaring tussen Geert Wilders en Alexander Pechtold. Volgens D66-leider Pechtold hebben mensen zaterdag bij de PVV-betoging in Den Haag tegen het kabinet de Hitler-groet gebracht en is ook de NSB-vlag getoond. Pechtold vroeg Wilders daar afstand van te nemen. Wilders noemde Pechtold daarop een zielig, miezerig, hypocriet mannetje.

Miezerigheid

Wilders zei dat zijn partij en zijn aanhangers niets met extremisme en antisemitisme te maken hebben. "Ik ga verder niet reageren op deze ultieme miezerigheid. U bent te klein en miezerig om ook maar een minuut serieus te nemen", richtte hij zich tegen Pechtold. ChristenUnie-leider Slob, die opriep om het debat op een respectvolle manier te blijven voeren, kreeg vervolgens van Wilders te horen dat hij "net zo miezerig" is als Pechtold.

'Keuze Kamervoorzitter'

Kamervoorzitter Van Miltenburg greep niet in bij de botsing. Pechtold zegt het als "een keuze van de Kamervoorzitter" te beschouwen. Volgens de D66-leider kan hij de woorden van Wilders wel hebben, maar wijkt het optreden van Van Miltenburg bij dit incident erg af van haar optreden in andere situaties. "Als je in een debat 'Asscher' zegt, word je terechtgewezen dat het 'minister Asscher' moet zijn."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl en/of Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl