Aangepast

Het advies van Wesley Clark

De VS hebben de hoop opgegeven dat de Veiligheidsraad toestemming geeft voor militair ingrijpen in Syrië. Hoe nu verder? Een gesprek met de Amerikaanse oud-viersterrengeneraal en gewezen NAVO-commandant Wesley Clark, die ervaring heeft in de Kosovo- en Irakoorlog.

Aanval

De aanval met chemische wapens in Syrië is voor sommige landen een reden om een militaire aanval op doelen in het land te overwegen. Andere landen zijn tegen. Een aantal landen is inmiddels van standpunt veranderd.

President Obama heeft een militair ingrijpen uitgesteld door eerst steun te vragen aan het Congres. Dinsdag aanstaande komt Obama met een toespraak, waarin hij de steun van het publiek en het Congres zal vragen.

Van Groot-Brittannië krijgt hij geen steun meer: David Cameron is door het Britse parlement hard teruggefloten. En ook de Franse Tweede Kamer is niet blij dat het geen zeggenschap heeft over militaire operaties in het buitenland en zou er graag over stemmen.

Op de G20-top in Sint Petersburg heeft Obama twintig minuten met Poetin gesproken. Volgens de adviseur buitenland van Poetin zijn de meningsverschillen over Syrië blijven bestaan.

Gevaarlijk

De Britse oud-premier Tony Blair heeft zich op de BBC uitgesproken vóór een militaire actie in Syrië. Voor Blair staat het vast wie verantwoordelijk is voor de aanval met chemische wapens op 21 augustus in Damascus. Niets doen is gevaarlijk, vindt Blair.

Blair is nu de gezant voor het Midden-Oosten van de VN, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland. Als de internationale gemeenschap niet reageert, betekent dat dat het gebruik van chemische wapens wordt toegestaan. Er is een robuuste en geëigende reactie nodig, vindt Blair.

Jammer

Blair vindt het jammer dat Groot-Brittannië niet samen optrekt met de Verenigde Staten. Als premier steunde hij de inval in Irak met als argument dat het land beschikte over massavernietigingswapens. Die werden nooit gevonden.

In het interview zei Blair dat de Britten huiverig zijn om mee te doen aan een militaire actie, omdat er gezien de ontwikkelingen in Irak grote onzekerheid bestaat over wat er verder zal gebeuren in Syrië. Het Lagerhuis stemde vorige week tegen Britse deelname aan een militaire actie in Syrië.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Eelco.Bosch.van.Rosenthal@nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl