Aangepast

Poetin zet deur voor aanval op een kiertje

De steun voor een militaire interventie in Syrië lijkt te groeien. Gisteren bleek al dat president Obama kan rekenen op de steun van de Republikeinen en vandaag liet president Poetin weten niet langer uit te sluiten dat Rusland een VN-resolutie voor militair ingrijpen steunt. Het Franse parlement kwam bijeen voor een debat.

Correspondenten David Jan Godfroid (Sint-Petersburg), Ron Linker (Parijs) en Tom Kleijn (Washington) geven in de uitzending de laatste stand van zaken.Human Rights Watch bracht vandaag een rapport uit over de inzet van illegale wapens, zoals clusterbommen, door Syrië. Nieuwsuur spreekt met een van de onderzoekers.

Voorwaarden

De Russische president zet de deur op een heel klein kiertje, want hij verbindt wel strenge voorwaarden aan de steun. Er moet overtuigend, fysiek bewijs zijn van het feit dat regeringstroepen van president Assad op 21 augustus die chemische wapens hebben ingezet. Bovendien moet dat bewijs bij de VN-Veiligheidsraad worden ingeleverd, en vervolgens moet de Veiligheidsraad beslissen of er wel of niet militair wordt ingegrepen.

Krediet

Volgens correspondent David Jan Godfroid doet Poetin dit niet in een poging om Obama of het Amerikaanse congres over te halen om op de officiële resultaten van de VN te wachten. "Hij wil waarschijnlijk internationaal wat meer krediet opbouwen. Om duidelijk te maken dat Rusland Assad niet perse in het zadel wil houden. Hij lijkt te willen zeggen: als er bewijs is dat Assad oorlogsmisdaden heeft gepleegd, dan laten wij hem vallen."

G20

Ook speelt waarschijnlijk mee dat morgen de G20-top begint in Sint-Petersburg. Daar komen alle wereldleiders bijeen om te praten over de wereldeconomie, hoewel Syrië nu waarschijnlijk het hoofdonderwerp wordt. Poetin hoopt dat president Obama en hij elkaar tijdens de top persoonlijk kunnen spreken. Die ontmoeting is in ieder geval nog niet gepland, de Amerikaanse president zal wel praten met de Chinese president Xi en de Franse president Hollande.

Ontwerpresolutie

De Amerikanen zullen waarschijnlijk niet wachten op een stemming in de VN-Veiligheidsraad. Na dagen van onderhandelen tussen de Republikeinse en Democratische senatoren, is er een ontwerpresolutie opgesteld over een mogelijke aanval op Syrië. Zo'n aanval mag volgens deze resolutie maximaal 90 dagen duren. Een grondaanval is uitdrukkelijk uitgesloten. Dat benadrukte ook minister Kerry van Buitenlandse Zaken gisteravond tijdens een hoorzitting in de buitenlandcommissie van de Senaat.

De commissie stemt later vandaag over de resolutie. Als een meerderheid ermee akkoord gaat, komt er volgende week een stemming in de Senaat. Daarna moet het Huis van Afgevaardigden nog stemmen over een mogelijke actie tegen Syrië.

'Geen nut'

Ook in Frankrijk staat Syrië op de agenda. Het parlement komt vanmiddag bijeen voor een debat, maar gaat niet stemmen over een eventuele militaire actie. "Het zou nergens op slaan om vandaag te gaan stammen, omdat nog niet alles bekend is", zei de minister van Buitenlandse Zaken Fabius. "We weten bijvoorbeeld nog niet wat het Amerikaanse congres gaat doen. Het heeft geen te stemmen over een actie die er misschien niet eens komt."

Straf

Daarnaast heeft de Franse president Hollande volgens de grondwet geen toestemming nodig van het parlement voor een militaire actie. Hoewel er nog veel onduidelijk is, blijft Frankrijk erbij dat president Assad moet worden gestraft voor het chemische wapens. "Als er geen reactie is, betekent dat dat het regime van Assad gewoon door kan gaan. En dat andere dictators ook massa-vernietigingswapens kunnen gaan gebruiken", zegt Fabius.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl en/of Roozbeh.Kabooly@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl