Aangepast

Meer en meer bezuinigingen bekend

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de nieuwe begroting met het extra bezuinigingspakket van zes miljard. Maar steeds meer maatregelen zijn nu al bekend.

Versobering

Zo werd vandaag bekend dat het kabinet vanaf volgend jaar de kinderbijslag voor oudere kinderen in stappen verlaagt naar het bedrag voor kinderen tussen 0 en 5 jaar. Het plan maakt deel uit van de versobering van de zogenoemde kindregelingen, die al in het regeerakkoord was aangekondigd.

Het is de bedoeling dat er vanaf 2016 nog maar één kinderbijslagbedrag is. Verder wordt de kinderbijslag juli volgend jaar en heel 2015 niet geïndexeerd. Het kindgebonden budget maakt voortaan een onderscheid naar huishoudtype. Alleenstaande ouders krijgen een hoger bedrag.

'Eerlijker'

In het nieuwe systeem blijven er van de elf kindregelingen maar vier over: kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de toeslag voor kinderopvang. Volgens minister Asscher is het nieuwe stelsel eerlijker, eenvoudiger en effectiever en levert het ook een bezuiniging op.

De operatie moet op termijn een besparing opleveren van 800 miljoen euro. Asscher heeft de afgelopen maanden met veel partijen gepraat over het plan. Een breder draagvlak dan alleen de coalitie is nodig om het voorstel door de Eerste Kamer te loodsen.

Akkoorden

Er is daarom de laatste periode veel met de oppositie gesproken, maar dat heeft slechts één akkoord opgeleverd: Woonakkoord met D66, CU en SGP. Dat akkoord kan daarmee rekenen op een meerderheid in Tweede en Eerste Kamer. Belangrijkste maatregelen: de huren stijgen harder en van dat geld moeten de woningcorporaties 1,7 miljard per jaar afdragen aan de staat.

Met de sociale partners en het veld zijn de afgelopen tijd ook akkoorden gesloten. Maar of er een Kamermeerderheid voor deze plannen komt, is nog niet zeker.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl