Aangepast

Chaos en geweld in Egypte

Het Egyptische leger is vanochtend vroeg begonnen met de ontruiming van twee protestkampen van aanhangers van de afgezette president Morsi. Dat ging gepaard met zo veel geweld, dat interim-president Mansour de noodtoestand heeft uitgeroepen. Correspondent Sander van Hoorn is in Caïro.

Twee kampen

Interim-president Mansour van Egypte heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de duur van een maand. Ook riep hij de hulp van het leger in om de veiligheid in het land te waarborgen. Dat volgde op de ontruiming door het leger van twee protestkampen, rond de Rabaa al-Adawiyamoskee en op het Nahdaplein. Vanochtend vroeg begon het Egyptische leger met bulldozers aan de ontruiming. Aanhangers van Morsi eisen nog steeds de herinstallatie van de afgezette president.

Uitgaansverbod

In Caïro, Alexandrië en Suez en in tien provincies geldt voorlopig een uitgaansverbod van 19.00 uur tot 06.00 uur in de ochtend. De Egyptische vice-president El Baradei heeft zijn ontslag ingediend. Hij neemt nadrukkelijk afstand van het bloedbad dat het leger vandaag heeft aangericht onder de aanhangers van de verdreven president Morsi.

Dodental bijgesteld

De Egyptische interim-regering heeft het dodencijfer naar boven bijgesteld en zegt dat er zeker 150 mensen zijn omgekomen bij het ontruimen van de protestkampen. Tegenstanders van de regering en de VN zeggen dat er veel meer slachtoffers zijn.

Scherpschutters

Een van de demonstranten, de 20-jarige student Khaled Ahmed, vertelde aan persbureau Reuters: "Het traangas viel als regen uit de hemel. Er zijn geen ambulances, want alle ingangen van het plein zijn afgesloten. Er zijn vrouwen en kinderen in de kampen. Dit is een militaire aanval op een protest van burgers."

Op Twitter is gemeld dat scherpschutters de menigte vanaf de daken onder vuur namen.

Verspreid

Het geweld beperkte zich niet tot Caïro. Uit het zuiden van Egypte komen berichten over aanvallen op de koptische gemeenschap. Volgens correspondent Sander van Hoorn staat een aantal kerken van de gemeenschap in brand. Sinds paus Tawadros zijn steun uitsprak voor de machtswisseling is het geweld tegen kopten toegenomen.

In Nederland

Verslaggever Jan Eikelboom praat in Nederland met de koptische bisschop Arseny, die de aanpak van het Egyptische leger steunt, en met de Haagse advocaat el-Sharkawi, die pro-Morsi is.

Vragen en/of opmerkingen? Mail Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl