Aangepast

Eindelijk inspraak voor familie HeLa

Ze was een zwarte vrouw in Amerika, arm, gediscrimineerd en ze stierf op haar 31ste aan kanker. Toch leeft Henrietta Lacks meer dan 60 jaar na haar dood nog voort, in laboratoria overal op de wereld. Haar cellen bleken onsterfelijk: een medisch wonder. Maar dit gebeurde buiten medeweten van haar familie. Nu heeft die eindelijk inspraak.

In 2010 maakte Nieuwsuur, naar aanleiding van de bestseller Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks een reportage.

HeLa-cellen

De naam Henrietta Lacks zei tot voor kort bijna niemand wat, maar de medische wereld kent haar al jaren als HeLa. In de jaren '50, toen zij baarmoederhalskanker bleek te hebben, werden haar kankercellen zonder dat zij dat wist bij haar weggenomen. Met behulp van deze cellen werden vele medische ontdekkingen gedaan. Zo waren ze bijvoorbeeld onmisbaar voor de ontwikkeling van het poliovaccin en zijn ze veelvuldig gebruikt bij onderzoek naar kanker. Rond de verkoop van de zogenoemde HeLa-cellen ontstond bovendien een miljoenenindustrie. In 62 jaar zijn de cellen gebruikt in zo'n 74.000 onderzoeken.

Nalatenschap

Wetenschapsjournaliste Rebecca Skloot vertelde in 2010 het verhaal van de 'HeLa-cellen': over Henrietta, haar verleden en haar familie die worstelde met de nalatenschap en over de duistere geschiedenis van het experimenteren met Afrikaans-Amerikanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl