Aangepast

Een hamburger uit het lab

Voedseltekort is één van de problemen van een groeiende wereldbevolking, zeker als ook de Chinezen en Afrikanen vlees op hun bord willen. Een mogelijke oplossing is kweekvlees, uit stamcellen van echte dieren. De eerste eetbare hamburger van kweekvlees is gemaakt in Maastricht.

Extra planeet

Om de toekomstige 9 miljard aardbewoners te voorzien van vlees hebben we straks een extra planeet nodig. Als we ons vlees tenminste blijven produceren op de bekende manier, door dieren op te fokken en te slachten. Met kweekvlees zijn we daar niet langer van afhankelijk.

Eetbaar kweekvlees

Het procedé om kweekvlees te maken uit stamcellen van dieren bestaat al langer. Het grote voordeel is dat met slechts een handjevol stamcellen je al snel duizenden kilo's vlees kunt maken. Wat nu nieuw is, is dat er een eetbare hamburger van is gemaakt, die daadwerkelijk kan worden opgegeten.

Mysterieuze mecenas

Dat is gebeurd op de universiteit van Maastricht. Vasculair fysioloog Mark Post is daar de man achter het kweekvlees. Zijn wetenschappelijke project is tot nu toe met 800.000 euro ondersteund door één van de 50 rijkste mensen ter wereld. Wie dat is, is nog geheim, maar wordt volgende week bekendgemaakt tijdens de presentatie van de eerste eetbare kweekvlees-hamburger in Londen.

Meer investeerders

De mysterieuze investeerder legt dan zijn rol en zijn ideeën over het project uit. De hoop is dat er daardoor meer investeerders aansluiten, waardoor de ontwikkeling van het kweekvlees sneller kan gaan.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Hans.Kema@Nieuwsuur.nl en/of Camelea Buys@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl