Aangepast

Muzikale legendes in Rotterdam

Rotterdam staat dit weekend in het teken van jazz, soul, funk en meer. Vandaag trappen onder anderen Santana, Lianne La Havas en Larry Graham de 38ste editie van het North Sea Jazz Festival af. Drie dagen lang treden zo'n 1300 artiesten op. Nieuwsuur is op het festival en spreekt met grootheden uit de muziekwereld

Beroemde bassisten

Vanavond staat in het teken van de grote bassisten. Larry Graham, bekend van Sly and the Family Stone, treedt op met zijn band Graham Central Station. In de jaren 60 vormde Graham met zijn moeder een duo. De drumsectie ontbrak en daarom ontwikkelde hij de 'slapping bass'-techniek, waarbij de duim op de snaar slaat terwijl de andere hand dempt.

Graham heeft met deze techniek een revolutionaire invloed gehad op de wereld van de basgitaar. Grootheden als Les Claypool en Stanley Clarke hebben het slappen overgenomen. Ook Mark King, de frontman van de jazz-funkband Level 42 die vanavond met Graham optreedt, en Marcus Miller, die zondag op het festival staat, gebruiken deze techniek. Nieuwsuur is bij de soundcheck en spreekt de legende, die steevast optreedt in een wit pak met cowboyhoed.

Jonge ster

Lianne La Havas is een internationale hit met een indrukwekkende aanhang: Prince en Stevie Wonder noemen zich haar fans. Ze is pas 23 jaar oud en stond dit jaar al op Rock Werchter, Glastonbury en Pinkpop. Lianne's grote passie is de gitaar, die ze slechts 5 jaar geleden ontdekte. Haar eerste album Is your love big enough? kwam in 2012 uit en kreeg de titel iTunes Album of The Year 2012. Vanavond staat ze in de Maas-zaal.

Afscheid

Eric Vloeimans, een van de beste trompettisten van Nederland en een grote naam in de internationale muziekwereld, speelt vandaag met het Limburgs Symfonie Orkest. Het LSO, opgericht in 1883, was een van de oudste, professionele symfonieorkesten in Nederland. Vanavond geeft het, vanwege bezuinigingen op de cultuursector, haar laatste concert.

Divers

Het programma op het Jazz festival is divers: internationale sterren en nieuwelingen wisselen elkaar dit weekend af. Vanavond treden, naast Graham en La Havas, ook Laura Mvula, Seasick Steve en Carlos Santana op. Zaterdag staan onder anderen John Legend, Garry Clark Jr. en Jamie Cullum op het podium. De laatste dag maken Marcus Miller, Bettye Lavette, Valerie June, Avishai Cohen en Sting hun opwachting.

Succes

Het is al weer de 38ste keer dat het in 1976 opgerichte festival plaatsvindt. Sinds 2006 heeft Rotterdam het stokje als gaststad overgenomen van Den Haag. Het festival is een groot internationaal evenement, met 15 concertzalen, zo'n 1300 musici en een bezoekersaantal dat rond de 70.000 ligt. Nieuwsuur spreekt directeur Jan-Willem Luiken over het succes achter North Sea Jazz.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl en/of Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl