Aangepast

De capaciteiten van prins Filip

Nu koning Albert in België op 21 juli aftreedt, wordt prins Filip Koning der Belgen. Volgens zijn vader is hij er helemaal klaar voor, maar in België is lang getwijfeld aan zijn capaciteiten. Vanavond meer over de nieuwe koning, met onder anderen oud-minister en NAVO-chef Willy Claes en schrijfster Kristien Hemmerechts.

Wel bewust

"Ik ben mij wel bewust van de verantwoordelijkheid die op mij rust." Dat zei de Belgische prins Filip vanochtend tegen de pers in Antwerpen, waar hij een conferentie bezocht. "Ik zal mij blijven inzetten met heel mijn hart" en met: "Dank u wel. Tot 21 juli", besloot hij zijn korte toespraak.

Minder populair

Filip is in België veel minder populair dan zijn vader. Hij geldt als saai en afstandelijk. In besloten kring zou hij relaxed zijn, maar in de media vaak verkrampen zodra hij moet optreden. Hij trok meermalen de aandacht met stuntelige of politiek getinte uitspraken. Zo haalde hij zich in 2004 de woede op de hals van het Vlaams Belang, waarvan hij zei dat "ze ons land willen kapotmaken".

Troef Mathilde

Filips belangrijkste troef is zijn vrouw. Hij trouwde in 1999 met de 13 jaar jongere jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz en samen hebben ze vier kinderen: Elisabeth (2001), Gabriël (2003), Emmanuel (2005) en Eléonore (2008). Mathilde is populair in België en Filip is in zijn vaderrol wel wat losser.

Veel ervaring

Sinds 2012 is Filip voorzitter van de Belgische Dienst voor de Buitenlandse Handel, die werkt aan de bevordering van de Belgische export. Hij heeft in die functie al tientallen missies naar het buitenland geleid. Ook is hij erelid van de Club van Rome, waarin wetenschappers zich bezighouden met de toekomst van de wereld.

Oud-NAVO-chef en Belgisch minister Willy Claes heeft Filip vaak ontmoet en denkt dat hij het kan. "Hij heeft zich ontwikkeld, heeft veel handelsreizen gemaakt. Ook de industriëlen die met hem gereisd hebben, zijn tevreden over hem", zegt Claes.

Stijver

Filip is in het openbaar veel stijver dan zijn vader. Hij is als jonge jongen nog opgeleid door zijn oom Boudewijn, die een formele koning was, met veel dossierkennis. Albert, voor wie nooit was voorzien dat hij koning zou worden, was veel minder formeel, maar had ook minder dossierkennis. Hij was vooral geliefd vanwege zijn spontaniteit en betrokkenheid bij het volk.

Dat levert een paar vragen op, zegt schrijfster Kristien Hemmerechts: "Zal Filip over het gezag en het charisma beschikken van zijn vader en zijn oom? Zal hij een louter protocolair koningschap aanvaarden, zoals Willem Alexander dat aangaf in het interview vlak voor zijn kroning? En beschikt hij over de nodige souplesse en diplomatie om ook met politici om te gaan die niet van de monarchie houden, zoals Bart De Wever?"

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl