Aangepast

Expertgroep: geen stelselwijziging zorg

De voorgestelde plannen om AWBZ-taken over te hevelen naar de gemeenten en de zorgverzekeraars gaat ten koste van de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg voor grote groepen mensen, hebben grote negatieve effecten voor het werk van zorgverleners en laten de uitvoeringskosten en bureaucratie bij gemeenten en zorgorganisaties enorm stijgen.

Dit is de overtuiging van een groep experts die bezig is met het doorrekenen van de financiële consequenties van de kabinetsplannen. Zij zijn van mening dat de voorgestelde aanpak van de veranderingen in de langdurige zorg het tegenovergestelde effect zal hebben van hetgeen het kabinet wil bereiken.

De expertgroep bestaat uit Prof.dr. ir. M. Weggeman, Prof. dr.ir J. Rotmans, Drs. A. Leferink, M. Heskes en J. de Blok. Deze groep wil daarnaast optrekken met maatschappelijke partijen en een brede coalitie vormen voor een alternatief van de kabinetsplannen.

Wat zijn volgens de expertgroep de effecten van de kabinetsplannen?

1. Verslechteren van de toegang tot de zorg voor zorgvrager door een (te) sterke nadruk op mantelzorg en 'eigen kracht'

2. Versplintering van de zorg door splitsing verpleging (verzekeraar) en verzorging en begeleiding (gemeente). Meer mensen over de vloer en onduidelijkheid of je bij de gemeente of de verzekeraar moet zijn als je zorg nodig hebt

3. Enorme invoeringskosten bij gemeenten: honderden miljoenen euros en een enorme groei aan structurele uitvoeringskosten (honderden miljoenen)

4. Grote variatie bij het invullen van de uitvoering door gemeenten waardoor het opbouwen van kennis over goede praktijken beperkt blijft

5. Onderwaardering van zorgverleners: zowel qua inhoud van hun werk als financiële waardering: gemeenten zullen net als bij de WMO de tarieven onder druk zetten.

Wat is ons alternatief?

1. Houd de extramurale verpleging, verzorging en begeleiding onder de AWBZ en start van daaruit de vernieuwing van de langdurende zorg

2. Start de transitie 'van onderop' en gebruik de ervaringen van zorgvragers en zorgverleners voor het verbeteren van de zorg.

3. Voorkom alle overbodige zorg door vandaag te beginnen met monitoren van organisaties via audits, het belonen van goede uitkomsten etc.

4. Maak de branche/zorgaanbieders verantwoordelijk voor bezuinigingen/besparingen: de transitie naar meer zelfredzaamheid is al in volle gang en kan 10% tot 20% besparingen opleveren

5. Start proeftuinen gericht op het vergroten van zelfredzaamheid door middel van burger-/buurtinitiatieven in samenwerking met gemeenten

6. Ontwikkel trainingsprogramma's voor zorgmedewerkers in het omgaan met zelfredzaamheid

Wij maken ons ernstig zorgen over de uitkomsten van de voorgenomen plannen en zullen de komende weken in gesprekken met de minister, de staatssecretaris en maatschappelijke partijen dit alternatief verder uitwerken.

Namens de initiatiefnemers

Jos de Blok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl