Aangepast

Fellini weer even in leven

Het filmmuseum EYE is nog relatief jong, maar heeft alweer een bijzondere expositie: na regisseur Kubrick is het nu de beurt aan de Italiaanse filmmaker Fellini, een van de markantste figuren uit de filmwereld. Anita Ekberg, ster uit La Dolce Vita, is in EYE en spreekt met Nieuwsuur.

Fantasie

De Italiaanse filmmaker en regisseur Federico Fellini is voor veel van zijn moderne opvolgers als een groot voorbeeld. Ook op de taal heeft de meester invloed gehad: zo heeft de roddeljournalist Paparazzo uit La Dolce Vita ons de term 'paparazzi' gebracht.

Zijn eerste film Luci del varietà verscheen in 1950. Drie jaar na La voce della luna, uit 1990, overleed de regisseur. Fellini staat voor velen symbool voor pure fantasie, maar het filmmuseum wil laten zien dat zijn scenes en types vaak realistischer zijn dan men denkt.

Obsessies

De tentoonstelling geeft geen chronologisch overzicht van het werk van de Italiaan. EYE behandelt Fellini's oeuvre thematisch, aan de hand van zijn obsessie voor onder andere populaire cultuur, massamedia, het circus, de katholieke kerk en vrouwelijk schoon. Met fragmenten, foto's en affiches komt de regisseur, twintig jaar na zijn dood, weer even tot leven.

Dromen

Toen Fellini begin jaren 60 de psychoanalyse van Carl Gustav Jung ontdekte, veranderde zijn filmstijl. Zijn werken bevatten droombeelden en mythische voorstellingen. Op aanraden van zijn psycholoog maakte Fellini een 'dromenboekje', met tekeningen en schriftelijke verslagen van zijn absurde dromen. Dit boekje is een van de bijzondere items uit de tentoonstelling.

Trevifontein

Een van Fellini's sterren is Anita Ekberg, vooral bekend vanwege de legendarische liefdesscène in de Romeinse Trevifontein uit La Dolce Vita. De scene betekende haar grote doorbraak in de filmwereld, maar ze heeft er zelf weinig positieve herinneringen aan overgehouden: de opnames duurden lang en door de winterse kou verloor ze het gevoel in haar benen.

Niet nodig

Erkberg stond in eerste instantie sceptisch tegenover een samenwerking met Fellini: "Hij zag mij in Rome en wilde me ontmoeten. Ik had hem niet nodig. Behalve in Italië, en in mindere mate in Frankrijk, kende niemand hem." Toch was hij een van de aangenaamste regisseurs waarmee de actrice ooit gewerkt heeft: "Hij gaf de acteurs de ruimte om eigen gevoelens naar het scherm te transporteren.

Dit weekend is de inmiddels 81 jaar oude Ekberg in Amsterdam om de opening van de expositie bij te wonen. Ze verheugt zich op het zien van het materiaal; ook al speelde ze in drie films van Fellini, ze kent de beelden slecht en heeft haast niets terug gezien.

Visueel Laboratorium

Sandra den Hamer, directeur van EYE, spreekt van een "overweldigend visueel laboratorium". De expositie was al in Parijs te zien, maar de organisatoren in EYE hebben veel nieuw materiaal uit eigen collectie toegevoegd. Den Hamer verwacht deze zomer minstens 30.000 bezoekers. Vanaf zondag is Fellini The Exhibition geopend voor publiek, tot 22 september.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl en/of Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl