Aangepast

Verzoening met het slavernijverleden

De Nederlandse overheid schafte 150 jaar geleden relatief laat de slavernij af, in navolging van de Britten en de Fransen. De Stichting Herdenking Slavernijverleden organiseert dit jaar een groot aantal herdenkingsevenementen. Nieuwsuur kijkt mee achter de schermen van de opera Katibu di Shon.

Slaaf en Meester

De opera Katibu di Shon (Slaaf en Meester) is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de Antilliaan Carel de Haseth. De opera speelt zich af tegen de achtergrond van de slavenopstand die in 1795 op Curaçao uitbrak. Het verhaal gaat over slaveneigenaar Wilmu en slaaf Luis, die samen zijn opgegroeid en een liefde voor slavin Anita delen. Haar uiteindelijke keuze voor Luis veroorzaakt een conflict tussen slaaf en slavenhouder. De boodschap is: liefde kent geen kleur.

Gedeeld verleden

Schrijver, apotheker en politicus De Haseth schreef zijn verhaal in 1988. Het idee om een operabewerking te maken, stamt uit 2005.

Mezzosopraan Tania Kross is de drijvende kracht achter de uitvoering. Zowel zij als De Haseth zijn op Curaçao geboren. De twee delen een opmerkelijke geschiedenis: de voorouders van Kross werkten als slaven op de plantage van de overgrootvader van De Haseth. Kross heeft ruim 6 jaar gewerkt aan de productie van de Nationale Reisopera.

Fusion

De Haseth benadrukt in het verhaal het samengaan van tegenstrijdige elementen in een maatschappij die zich kenmerkt door sociale barrières en uitsluiting. Ondanks de ongelijke verhoudingen tussen slaaf en meester namen beide groepen culturele elementen van elkaar over. Ook in de muziek van componist Randal Corsen komt dit naar voren: zowel de Europese wals als Curaçaose melodieën komen voorbij.

1 juli 1863

Nieuwsuur spreekt zowel mezzosopraan Kross als auteur De Haseth over de totstandkoming van dit bijzondere project. De opera gaat op 1 juli in première in Amsterdam. Het is een van de evenementen die zijn georganiseerd rond de herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Op 1 juli 1863, 150 jaar geleden, schafte Nederland de slavernij in de koloniën. Zo'n 35.000 slaven in Suriname en zo'n 12.000 op de Antillen verkregen, aangekondigd door kanonschoten vanaf Fort Zeelandia in Paramaribo, hun vrijheid. De slavenhouders ontvingen een compensatie voor elke vrijgestelde slaaf. Die moesten nog wel tien jaar op de plantages blijven werken, maar dan tegen een kleine vergoeding.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl en/of Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl