Aangepast

Obama eindelijk naar Afrika

President Obama, 'zoon van Afrika', brengt vanaf vandaag een langverwacht bezoek aan Afrika. Samen met zijn familie gaat hij naar Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania. Vanwege de kritieke conditie van Nelson Mandela heeft de reis een extra lading gekregen. Correspondent Elles van Gelder bericht.

Democratie

De president en zijn familie gaan naar Afrika om "democratie en economische kansen te promoten". Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania gelden in het nieuwe Afrika in meer of mindere mate als democratische bakens. De jeugd maakt in alle drie de landen een groot deel van de bevolking uit en werkloosheid vormt een potentieel probleem. Obama wil hieraan speciale aandacht schenken.

Inhaalslag

De Amerikaanse president zal tijdens zijn reis een behoorlijke inhaalslag moeten maken. Critici stellen dat hij in zijn ambtsperiode te weinig heeft gedaan aan de Afrikaanse problematiek. "De Afrikaanse leiders en de bevolking vragen zich af waar de Amerikaanse president blijft", zegt Ben Leo, topman bij de armoedebestrijdingsorganisatie ONE.

Bush en Clinton

Voorgangers Clinton en Bush lopen aanzienlijk voor op Obama. In 2003 startte Bush een HIV/AIDS bestrijdingsprogramma, met een toezegging van 15 miljard dollar in een periode van vijf jaar. Clinton was de eerste Amerikaanse president die het continent meer dan één keer bezocht. Ook tekende hij het African Growth and Opportunity pact, dat de Afrikaanse export naar de VS versoepelde.

China

Door de afwezigheid van Amerika heeft de Chinese overheid haar handelspositie in Afrika kunnen versterken. De Chinese handel is tussen 2000 en 2012 toegenomen van 10 miljard naar 198.5 miljard dollar.

Amerikaanse betrokkenheid

Ben Rhodes, buitenlandadviseur van het Witte Huis, is zich bewust van de noodzaak tot grotere Amerikaanse inmenging: "Dit is de plaats waar de VS aanwezig moet zijn en we zijn erg blij dat we vroeg in de tweede termijn een signaal van grotere Amerikaanse betrokkenheid kunnen afgeven."

Jennifer Cooke, hoofd van de afdeling Afrika van het Amerikaanse Centrum voor Strategische en Internationale Studies, zegt dat de Amerikaanse overheid een nieuwe lijn inzet, met aandacht voor de economische kansen van het continent.

Mandela

Obama's belangrijkste toespraak staat gepland in Kaapstad. Daarvoor reist de president naar Johannesburg, vlakbij de ernstig zieke Mandela, die in Pretoria in het ziekenhuis ligt. Een eventueel bezoek aan de oud-president hangt volgens het Witte Huis af van de wensen van de familie van Mandela. Dochter Zindzi zei gisteren tegen NBC News dat Mandela "zijn ogen opende en glimlachte" toen hij hoorde dat Obama naar zijn land komt.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl en/of Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl