Aangepast

Vreedzaam Turks protest houdt aan

Massale protesten in Istanbul en Ankara zijn er niet meer. In plaats daarvan staan mensen in hun eentje stil op het Taksimplein als passief protest. Dat gebeurt in navolging van kunstenaar Erdem Gündüz en dankzij de sociale media verspreidt het fenomeen zich als een lopend vuurtje.

In zijn eentje

De stilstaande demonstranten volgen het voorbeeld van choreograaf Erdem Gündüz, die maandag urenlang in zijn eentje op het plein stond, zonder demonstratiebord of masker. Zwijgend stond hij bijna zes uur lang te kijken naar het portret van Atatürk, de grondlegger van de Turkse staat.

Social media

Foto's van zijn stille protestactie verspreidden zich snel, waarna steeds meer mensen zich bij hem aansloten. Op internet werd hij al snel de 'standing man' genoemd. Op Twitter was hij veelbesproken en werd #standingman trending topic.

Contrast

De actie van Gündüz staat in schril contrast met het geweld dat de afgelopen weken op het plein te zien was tussen demonstranten en de oproerpolitie. Aanhangers van de choreograaf zeggen dat ze onpartijdig zijn in het conflict en dat ze willen opkomen voor een vreedzame oplossing.

Arrestaties

De politie liet de stille demonstratie op het Taksimplein lange tijd met rust, maar greep uiteindelijk toch in. Een aantal demonstranten werd gearresteerd. Volgens sommige bronnen is Gündüz ook even opgepakt, maar werd hij al snel weer vrijgelaten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl