Aangepast

National Security Agency

De National Security Agency (NSA), het Bureau Nationale Veiligheid, werd opgericht op 4 november 1952 door toenmalig president Truman. De dienst is gespecialiseerd in het vergaren, afluisteren en analyseren van met name electronische informatie uit communicatie via de telefoon en het internet. De dienst is ook gespecialiseerd in het ontcijferen van deze informatie via Crypto-ananalyse.

Buitenlandse communicatie

De NSA heeft de beschikking over de beste crypto-analisten en supercomputers waarmee versleutelde berichten van vreemde of vijandige mogendheden kunnen worden gekraakt. Voor de NSA werken een kleine 40.000 man. Het is de grootste Amerikaanse geheime dienst en valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie. De dienst was lange tijd de meest geheime van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de VS. De Amerikaanse overheid heeft zelfs lange tijd het bestaan van NSA ontkend. Wettelijk moet de organisatie zich beperken tot buitenlandse communicatie, maar de NSA lijkt dit niet altijd na te leven.

PRISM

Sinds de aanslagen op het World Trade Centre op 11 september 2001 paste de NSA het 'Terrorist Surveillance Program' toe. Het programma maakte het mogelijk om alle overzeese communicatie van al-Qaida te volgen. Hierbij moest minstens een van de partijen niet uit de Verenigde Staten afkomstig zijn. De New York Times meldde in 2005 dat de National Security Agency ook uitsluitend binnenlandse communicatie aftapte. Kritische instanties vermoeden dat dit een veel breder probleem is dan men in 2005 dacht. Afgelopen week bleek dat de NSA het Terrorist Surveillance Program vervangen heeft met PRISM.

Wettelijk kader

De commotie rondom PRISM verspreidt zich inmiddels ook naar andere landen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague bevestigt noch ontkent dat Groot-Brittannië data ontvangt via PRISM, zoals Amerikaanse en Britse kranten eerder suggereerden. De minister geeft toe dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten veel informatie delen, maar stelt dat de GCHQ, de Britse inlichtingendienst, binnen het wettelijke kader opereert.

Kamervragen

Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP, heeft op 7 juni de minister van Binnenlandse Zaken Kamervragen gesteld over het afluisteren van internetverkeer in Nederland. Hij noemt onder meer de projecten 'Argo 2' en 'Symbolon'. De minister heeft nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl