Aangepast

Zaak Olaf Hamers gerechtelijke dwaling?

Is de levenslange celstraf van Olaf Hamers, veroordeeld voor dubbele moord, terecht of onterecht? De 32-jarige vrachtwagenchauffeur heeft altijd ontkend. Hoogleraar Ton Derksen denkt dat hij onschuldig is.

Onderzoek

Een van de grootste dwaling in de Nederlandse rechtsgeschiedenis is de levenslange veroordeling van Lucia de Berk. Onderzoek van onder meer hoogleraar Ton Derksen toonde destijds aan dat Lucia de Berk de moorden op 7 patiënten niet heeft gepleegd.

Dubbele moord

Derksen denkt nu een nieuwe gerechtelijke dwaling op het spoor te zijn. Vandaag publiceert hij een boek over de zaak van Olaf Hamers, die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Veroordeeld voor een dubbele moord, bijna tien jaar geleden in Sittard. De vraag is: zit Hamers terecht of onterecht vast?

Kogel

Op 12 juli 2003 worden in Sittard autohandelaar Jo Zwakhalen en zijn vrouw Ine doodgeschoten. Ook de toen 9-jarige kleindochter Audrey wordt door de schutter in haar hoofd geschoten, maar overleeft de aanslag.

Hamers is die dag bij Zwakhalen, hij komt er een auto kopen. Hij tekent het koopcontract en laat de auto diezelfde dag nog op zijn naam zetten.

Schutter

Als Hamers in het huis van Jo en Ine naar de wc gaat, hoort hij schoten. Hij verstopt zich, zo verklaart hij later zelf. Kleindochter Audrey wijst hem echter als de schutter aan en dat is cruciaal voor zijn veroordeling. Maar Hamers heeft altijd volgehouden dat er een andere, tot nu toe onbekend gebleven man de woning binnendrong en het drietal neerschoot.

DNA

Tijdens het hoger beroep is nieuw onderzoek gedaan, onder andere naar het DNA op de kleding van de slachtoffers en de kogelhulzen. Dit leverde echter geen technisch bewijs op tegen de verdachte. De forensisch onderzoeker kon geen uitsluitsel geven of er wel of geen andere verdachte op de plaats van het delict is geweest.

Bewijs

Advocaat John Peters heeft nieuw onderzoek laten doen naar de betrouwbaarheid van Audrey' s verklaringen. Ton Derksen en John Peters zijn er van overtuigd dat Olaf Hamers op basis van het bewijs dat er nu is, nooit veroordeeld had mogen worden.

In Nieuwsuur vanavond de laatste ontwikkelingen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl en/of Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl