Aangepast

VVD'ers steunen nieuwe norm

De VVD congresseert dit weekend in Maarssen en viert er het 65-jarig bestaan. Maar zonder een knallend feest. Het belangrijkste issue op het congres is de integriteit van partijleden, als gevolg van hetstrafrechtelijk onderzoek naar de VVD'er Jos van Rey. Eric van der Burg, VVD-wethouder in Amsterdam, is te gast.

Volg het congres live

Akkoord

De VVD gaat meer aandacht besteden aan de integriteit van bestuurders. Het ledencongres in Maarssen is zonder stemming akkoord gegaan met een aantal maatregelen van het hoofdbestuur. Er komt onder meer een vaste commissie Integriteit.

De integriteitscode bleek op het congres niet onomstreden. Een aantal leden vond dat er geen extra regels moeten komen om integriteit af te dwingen, omdat bestuurders bij hun installatie al een eed afleggen.

Onderzoek

De VVD zit in zijn maag met een aantal zaken: het strafrechtelijk onderzoek naar oud-senator Jos van Rey, beschuldigingen van omkoping en witwassen tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland en de voormalige Schiedamse burgemeester Wilma Verver, die haar macht zou hebben misbruikt.

Gedragscode

De discussie over wel of niet integere VVD'ers beschadigt de partij. VVD-voorzitter Benk Korthals wil daarom dat alle actieve leden een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook partijleider Mark Rutte vindt het goed dat de partij over integriteit discussieert en verwacht dat iedereen de gedragscode zal steunen.

Vergrootglas

Rutte vindt dat de VVD voorop moet lopen als het gaat om het integriteitsbeleid bij politieke partijen. Volgens hem is het logisch dat de VVD als grootste partij meer dan ooit onder het vergrootglas ligt. Bestuurders van wie de integriteit in het geding is, kunnen zich beter terugtrekken, zei Rutte gisteren.

Motie

Vandaag werd bekend dat Jos van Rey al voor de invallen in zijn huis en kantoor wist dat het Openbaar Ministerie hem in het vizier had. Een hoge politiefunctionaris zou hem in een vroeg stadium hebben gewaarschuwd. Dat schrijft dagblad De Limburger op basis van meerdere bronnen. Van Rey heeft via zijn advocaat verbijsterd gereageerd.

Het congres verwierp vandaag met grote meerderheid een motie van tien VVD-leden tegen Van Rey. Zijn naam stond niet in de tekst, maar de motie sloeg overduidelijk op hem. De motie was opgesteld door de liberale denktank 'Het Pastinaeckberaad' die vindt dat de VVD zijn liberale principes moet aanscherpen.

Verkiezingsbeloften

Een andere discussie die vandaag speelt op het congres is de kritiek dat de VVD te veel heeft ingeleverd ten gunste van de PvdA. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is het met die kritiek niet eens. Hij zal zijn leden vandaag voorhouden dat de partij geen verkiezingsbeloften heeft gebroken.

Al geeft hij vandaag in de Volkskrant wel toe dat de VVD het in de samenwerking met de PvdA moeilijk heeft met het bewaken van het rechtse profiel dan in de samenwerking met de PVV.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Reijer.Zwaan@Nieuwuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl