Aangepast

Deense 'Borgen' is cultstatus voorbij

Het derde en laatste seizoen van de populaire Deense serie Borgen gaat vanavond in première op het Amsterdam Series Weekend. De serie is ook onder Nederlandse politici, voorlichters en journalisten erg populair. Dvd's schijnen regelmatig te worden uitgewisseld.

Succes

De laatste opnamen van Borgen zijn inmiddels achter de rug en het derde seizoen is vanaf dinsdag te koop. De VARA zend vanaf oktober serie 2 uit. Maar na het derde seizoen stopt de serie. Fans zitten met de handen in het haar. Hoewel de serie fictie is, zijn de personages en hun belevenissen een ongekend internationaal succes. Dvd-boxen van Borgen 1 en 2 staan al maanden in de toplijsten van verkochte dvd's.

Voorspellende waarde

De naam van de serie Borgen, de burcht, verwijst naar het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen, het Deense machtscentrum dat onder meer het parlement (Folketinget) en het departement (Statsministeriet) van de minister-president huisvest.

Hoofdpersoon is Birgitte Nyborg, de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. De tv-serie bleek een voorspellende waarde te hebben: in 2011 werd Helle Thorning-Schmidt de eerste vrouwelijke premier van Denemarken.

Beslissing

In het derde en laatste seizoen van de serie heeft Birgitte Nyborg de politiek verlaten en geeft ze succesvolle lezingen. Intussen is haar vroegere partij, onder een nieuwe, verrassende leider, een conservatievere richting ingeslagen.

Deze ideologische verandering laat Nyborg niet onberoerd. Ze neemt een rigoureuze beslissing: ze keert terug in de politiek. Zal ze voldoende medestanders vinden en terug kunnen komen in het voor haar eens zo vertrouwde parlement?

Inkijkje

Nieuwsuur spreekt met Sidse Babett Knudsen, die in de serie de charmante politica Birgitte Nyborg speelt. En met onder meer de Haagse fans Jack de Vries, oud-spindokter en oud-politicus en NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde. Met welk personage identificeren ze zich het meest? En in hoeverre geeft de serie een realistisch inkijkje?

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl