Aangepast

Londen geschokt na bloedige terreurdaad

Het Britse kernkabinet heeft een spoedzitting gehouden naar aanleiding van een bloedige moordaanslag op vermoedelijk een militair in Zuid-Londen. Volgens getuigen gingen de aanvallers als beesten tekeer. Er zijn beelden van één van de vermoedelijke daders.

Terreuraanslag

Zowel premier Cameron als burgemeester Johnson van Londen heeft gezegd dat alles wijst op een terreuraanslag. De premier keert vanavond eerder terug van een ontmoeting in Parijs met president Hollande. Het incident was in de Londense wijk Woolwich, dicht bij een kazerne.

Getuigen

De man die werd aangevallen droeg een T-shirt van de militaire organisatie 'Help for Heroes', een liefdadigheidsorganisatie. Hij zou door twee mannen in een auto zijn aangereden en vervolgens met messen zijn bewerkt, mogelijk zelfs onthoofd. De aanvallers zijn rond de 20 jaar. Ze hadden niet alleen messen maar ook een vuurwapen bij zich. Getuigen concluderen dat de daders moslims zijn, omdat ze 'Allah Akbar' zouden hebben geroepen.

Bebloede dader

Op YouTube staat een opname van een van de aanvallers kort na de aanslag. Met bebloede handen en twee messen in zijn hand zegt hij tegen de camera dat het hem spijt dat vrouwen dit hebben moeten zien, "maar in mijn land maken vrouwen dit elke dag mee". "Jullie zullen hier nooit veilig zijn", gaat hij verder, "zet je regering af, die maakt zich toch niet druk om jullie". De man loopt vervolgens terug naar de andere aanvaller, terwijl het slachtoffer op straat ligt.

Neergeschoten

De gealarmeerde politie heeft daarna beide mannen neergeschoten. De twee zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Zeker één van beiden zou ernstig gewond zijn.

Barbaars

Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken zat de spoedzitting voor van de Cobra-groep, die zich bezighoudt met de nationale veiligheid. Ze noemde de aanval ziekmakend en barbaars. Ook de Britse Raad van Moslims heeft de aanslag scherp veroordeeld en barbaars genoemd. Deze geweldsdaad is in strijd met de islam, zegt de raad.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl