Aangepast

Imago Obama brokkelt af

Het lijkt de slechtste week van zijn tweede termijn: voor Barack Obama stapelen de schandalen zich op. Zo heeft het persbureau AP bekendgemaakt dat het op grote schaal is afgeluisterd en er is nog veel meer aan de hand. Correspondent Tom Kleijn doet verslag.

Verlegenheid

De wetsvoorstellen van president Obama over bijvoorbeeld wapenbezit of een zorgverzekering worden steevast gekortwiekt door de Republikeinse oppositie, en inmiddels brengt een aantal schandalen de president verder in verlegenheid.

Vertrouwelijke bronnen

Zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vorig jaar twee maanden lang in het geheim telefoongegevens verzameld van redacteuren en verslaggevers van The Associated Press (AP). AP spreekt van een "grootschalige en ongekende inbreuk" op zijn werk, waardoor de regering zaken over de nieuwsorganisatie kan weten die ze niet hoort te weten, bijvoorbeeld over de werkwijze en over vertrouwelijke bronnen.

Gelekt

AP wijst erop dat justitie een strafonderzoek doet naar een AP-verhaal van 7 mei vorig jaar. AP maakte toen details bekend van een CIA-operatie die verhinderde dat al-Qaida een bom tot ontploffing bracht in een vliegtuig tussen Jemen en de VS. Justitie wil weten wie de informatie heeft gelekt. Het Witte Huis zegt in een verklaring niets te weten van de zaak. Volgens de verklaring opereert het ministerie van Justitie in dit soort zaken zelfstandig, en moet het zelf vragen erover beantwoorden.

Conservatieve groeperingen

Maar er spelen nog twee andere netelige politieke kwesties. De aanslag op het consulaat in Benghazi blijft hem achtervolgen en Obama is in verlegenheid gebracht door de manier waarop de Amerikaanse belastingdienst IRS de Tea Party en andere conservatieve groeperingen op de korrel heeft genomen.

Rechtervleugel

Gebleken is dat de IRS tegenstanders van de regering onderwierp aan speciale controles van hun belastingopgave. Belastinginspecteurs hadden het gemunt op mensen die actief waren in de uiterste rechtervleugel van de Republikeinen, in groeperingen zoals de Tea Party en Patriot.

Ontoelaatbaar

Obama heeft afstand genomen van de werkwijze van de belastingdienst. Hij heeft het ontoelaatbaar genoemd dat tegenstanders van de regering anders behandeld worden door de dienst. Maar de schade lijkt volgens analisten al geschied.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl