Aangepast

Hoeveel DDR zit er in Angela Merkel?

Opnieuw heisa rond het communistische verleden van Angela Merkel. 'Hoeveel DDR zit in Angela Merkel?', kopte de Duitse krant Bild gisteren naar aanleiding van een nieuwe biografie over de Duitse bondskanselier. Merkel stond volgens de krant mogelijk dichter bij het communistische bewind dan zij wil doen geloven.

Angela M.

Nieuwsuur spreekt in de uitzending met journalist Günther Lachmann van Die Welt. Hij schreef samen met Ralf Georg Reuth van Bild het boek 'Het eerste leven van Angela M'. Ze claimen daarin dat Merkel in het DDR-tijdperk secretaris voor agitatie en propaganda is geweest bij de communistische jongerenorganisatie Freien Deutsche Jugend (FDJ).

Merkel zou na de val van de Berlijnse Muur in 1989 niet meteen voorstander zijn geweest van de hereniging met West-Duitsland. Zij wilde een democratisch socialisme in een zelfstandig Oost-Duitsland.

Ontkend

Merkel werkte niet mee aan de nieuwe biografie en ontkende eerder al dat ze leidinggevende functies had bij de FDJ. Zondagavond tijdens een vertoning van haar favoriete film in de Duitse filmacademie in Berlijn, deed ze dat opnieuw. "Wat voor mij belangrijk is: ik heb niets verborgen gehouden."

Ze benadrukte dat ze altijd open is geweest over haar DDR-verleden en wel heeft aangegeven lid te zijn geweest van de FDJ, maar altijd vanuit de gedachte daarmee gemeenschapswerk te verrichten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl en Dieuwke.van.Ooij@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl