Aangepast

"Sekszorg is geen prostitutie"

Sekszorg is seksuele dienstverlening voor mensen met een ernstige lichamelijke- of geestelijke beperking. Het wordt veelal gedaan door vrouwen met een achtergrond in de gezondheidszorg. Of sekszorg wordt vergoed, hangt af van de gemeente waarin de gehandicapte woont.

Geen beleid

Elke gemeente regelt de sekszorg anders. Uit een rondgang van Nieuwsuur bij 22 grote gemeenten blijkt dat er 6 afspraken met seksverzorgers vergoeden, 6 niet en 10 er geen beleid voor hebben.

Vergoeding

Een van de mensen die vanavond aan het woord komen, is Flip. Hij heeft onder meer last van spasmen. Hij heeft een Wajonguitkering en krijgt daardoor van de gemeente Zwolle geen vergoeding voor een afspraak met een seksverzorgster. Maar na zo'n afspraak heeft hij een tijd lang veel minder last van spasmes. "Ik tril ontzettend. Door Flekszorg valt mijn spasme een maand lang weg", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Taboe

Flekszorg is een van de bemiddelingsorganisaties die sekszorg in Nederland aanbieden. De organisatie heeft 1200 cliënten. "Het probleem is dat seks nog altijd taboe is. Sekszorg wordt vaak onterecht gezien als prostitutie", zeggen Anouk Volkert en Loet Berkelmans van Flekszorg.

"Mensen die hier behoefte aan hebben zijn vaak gehandicapt of chronisch ziek. Een uur basiszorg kost 135 euro, twee uur met alles erop en eraan kost 300 euro. Dat kan iemand met een Wajonguitkering natuurlijk niet betalen. Toch is seks voor veel gehandicapten onmisbaar."

'Indecent proposal'

Twee jaar geleden ontstond in Eindhoven een relletje toen een thuiszorg-stagiaire van een oude man het verzoek kreeg om hem te bevredigen. "Sekszorg is geen hulpverlening maar zorgverlening", zegt Berkelmans. "In een hulpverleningssituatie is seks strafbaar. Maar omdat er niets geregeld wordt voor deze mensen komt het wel eens voor dat thuiszorgmedewerkers een 'indecent proposal' krijgen."

Basisbehoefte

De Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) pleit voor een landelijke regeling. "Chronisch zieken en gehandicapten zijn zelden financieel sterk. Seks is een basisbehoefte. Het is dan heel fijn als er iemand is die je daarbij kan helpen", zegt Yuri Ohlrichs van de NVVS.

AWBZ

Maar waar kan je terecht voor een vergoeding van seksuele zorg? Vanuit de AWBZ wordt sekszorg niet vergoed. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) indiceert of toetst de aanspraak op AWBZ-zorg. Een woordvoerder van het CIZ laat weten: "De beleidsregels indicatiestelling AWBZ geven nauwkeurig weer welke handelingen wel of niet onder de AWBZ-zorg vallen. Seksuele handelingen zijn hierin niet opgenomen."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Milena.Holdert@Nieuwsuur.nl en Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl