Aangepast

Obama: Guantanamo moet dicht

De sluiting van de speciale terroristengevangenis Guantanamo Bay op Cuba was een verkiezingsbeloftes van Barack Obama toen hij 5 jaar geleden president werd. Nu 100 van de 160 Guantanamo-gevangenen in hongerstaking zijn, zegt Obama dat hij alsnog gaat proberen de omstreden gevangenis te sluiten.

'Niet veiliger'

Advocaat Geert-Jan Knoops is te gast in de studio. Hij maakte onderdeel uit van het verdedigingsteam van Salim Hamdan, de chauffeur van Osama bin Laden. In een opiniestuk in de Volkskrant vorig jaar zei Knoops: "Naast juridisch is ook rechtspolitiek gezien de wereld na tien jaar Guantanamo Bay er zeker niet veiliger op geworden".

Belofte

In zijn eerste verkiezingscampagne in 2008 zei Obama al dat hij er alles aan zou doen om Guantanamo te sluiten. Hij kon die belofte niet inlossen omdat de steun daarvoor in het Congres ontbrak en omdat Amerikaanse staten en andere landen de gevangenen niet wilden opnemen. Nu heeft hij opdracht gegeven de zaak opnieuw te bekijken. Daaruit moet een wetsvoorstel voortkomen dat de sluiting van de gevangenis mogelijk maakt.

'Niemandsland'

"Het moet worden gesloten", zei de Amerikaanse president gisteren tijdens een persconferantie over de gevangenis Hij noemde het een niemandsland. Verder zei hij dat de gevangenis "onnodig voor de veiligheid van Amerika, duur en niet efficiënt is".

Hongerstakers

Sinds februari zijn er gevangenen op Guanatanamo Bay in hongerstaking. Hun aantal is inmiddels opgelopen tot 100. Volgens de leiding van de gevangenis zijn 21 er zo slecht aan toe dat ze gedwongen vloeibaar voedsel krijgen. Obama zei begaan te zijn met het lot van de gevangenen die in hongerstaking zijn. 13:20 1-5-2013Hij zei dat hij niet wil dat de hongerstakers doodgaan en daarom gedwongen moeten worden gevoed.

Protest

De gevangenen protesteren tegen de omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden. Ook verzetten ze zich tegen de onzekerheid over de duur van hun gevangenschap. In Guantanamo Bay worden terreurverdachten vaak jaren zonder vorm van proces vastgehouden. Het is al een tijd onrustig in de gevangenis.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl en Monique.Wijnans@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl