Aangepast

"Fraude bij vleesverwerker groot"

Woensdag werd bekend dat de Nederlandse Warenautoriteit NVWA 50.000 ton vlees heeft aangemerkt als verdacht. De 130 bedrijven die produkten van vleesverwerker Selten kochten, moeten die traceren. Het bericht leidde tot onrust. Volgens NVWA-inspecteur-generaal Harry Paul is er stevig bewijs voor de fraude.

Geld verdienen

Vleesverwerker Selten heeft volgens de NVWA rundvlees vermengd met paardenvlees, om meer geld te verdienen. Onderzoek wijst uit dat de herkomst van de geleverde partijen onduidelijk of onbekend is en de Warenautoriteit wil daarom dat de produkten die zijn geproduceerd met vlees van Selten uit voorzorg van de markt worden gehaald. Dat bericht leidde woensdag tot enige commotie.

Enorme hoeveelheid

De kopers hebben het vlees waarschijnlijk ook weer verwerkt en doorverkocht. Zij zijn op hun beurt verplicht de eigen afnemers te informeren. Het gaat volgens de NVWA om de enorme hoeveelheid van 50 miljoen kilo, de totale vleesproductie van het bedrijf van 1 januari 2011 tot 15 februari 2013. Het is goed mogelijk dat een deel daarvan al is opgegeten, maar mogelijk kwam ook deel in bijvoorbeeld lang houdbare diepvriesmaaltijden terecht.

Onnodige onrust

De advocaat van Selten vond dat de terugroepactie onnodig veel onrust veroorzaakte. Volgens eigenaar Willy Selten is alle aandacht overdreven. Vorige maand zei hij dat de actie van de NVWA waarschijnlijk gebaseerd is op één ziek paard, waarvan het vlees medicijnen bevatte. Dinsdag dient er daarom een kort geding van Selten tegen de NVWA.

Steekproeven

Inspecteur-generaal Harry Paul ziet dat geding met vertrouwen tegemoet. "Het draait zeker niet om één of twee paarden. De NVWA heeft meer dan 160 steekproeven gehouden en in 35 gevallen bleek er sprake te zijn van paardenvlees," zei Paul in Nieuwsuur. "Selten kocht vele paarden in, maar bij de uitgaande partijen vlees ging het alleen om rund. Deze fraude is veel groter dan Selten zegt."

Schadeclaims

Selten heeft inmiddels een schadeclaim van 5,8 miljoen euro ingediend bij de NVWA. Volgens het bedrijf is dat voor het mislopen van inkomsten sinds de NVWA in februari binnenviel bij de vleesverwerker. Vanaf dat moment ligt de productie stil en stevent het bedrijf af op een faillissement. Selten overweegt een tweede claim in te dienen omdat het bedrijf ook deze maand geen inkomsten heeft.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Hans.Kema@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl