Aangepast

Wie volgt Hugo Chávez op?

Zondag kiest Venezuela een nieuwe president. De strijd gaat tussen oppositieleider Henrique Capriles en de huidige president, en kroonprins van Hugo Chávez, Nicolas Maduro. Het is de klassieke strijd tussen rijk en arm. Correspondent Tom Kleijn is in Venezuela en doet verslag.

Opgewonden sfeer

De straten van Caracas stroomden gisteren vol enthousiaste stemmers. Uitgedost in rode kleding en met vlaggen en fluitjes hing er een opgewonden sfeer. Gisteren was de laatste officiële campagnedag en aanhangers van beide kandidaten maakten daar een feestje van.

Zonder Hugo Chávez

De verkiezingen van zondag zijn bijzonder, omdat Hugo Chávez voor het eerst in 14 jaar niet meedoet. Hij werd in oktober herkozen, maar overleed in maart. Nog steeds is de populaire Chávez alom aanwezig en beheerst hij, vijf weken na zijn dood, de verkiezingen in zijn land. Op zijn sterfbed riep hij zijn fans op om vooral op Nicolas Maduro te stemmen.

Socialistisch

Voor de Venezolanen gaat het maar om één ding: wordt het socialistische beleid van de afgelopen jaren ook de komende zes jaar voortgezet? Nergens in de hoofdstad Caracas speelt dat meer dan in de sloppenwijk '23 de Enero'. Die is zo mogelijk nog socialistischer dan Chavez zelf was. Iedereen is er daar van overtuigd dat Maduro wint.

Sloppenwijk

Bewoners spreken elkaar aan met 'kameraad' en Chávez was hun 'commandant'. Tom Kleijn volgt buurtwerker Gustavo, die ons meeneemt naar de moestuin voor het volk, de socialistische buurtkliniek en het lokale campagnekantoortje. Ook spreekt hij met Elisabeth, een verkoopster op straat, die een kapel voor 'Santo Chávez' heeft gebouwd. Zij laat haar huis zien, dat dankzij steun van Chávez van één naar drie verdiepingen is gegaan.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl en/of Dieuwke.van.Ooij@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl