Aangepast

Komt de hulp aan Syrië goed terecht?

De samenwerkende hulporganisaties hebben giro 555 opengesteld voor hulp aan Syrische vluchtelingen. Op Tweede Paasdag organiseren de VARA en de EO een gezamenlijke inzamelingsactie op tv. Maar hoe zorg je dat in dit ingewikkelde conflict de hulp goed terechtkomt en niet het bewind van president Assad bevoordeelt?

Dringend

Maandag is de SHO een nationale campagne begonnen om geld op te halen voor slachtoffers van de Syrische burgeroorlog. Behalve het speciale tv-programma op Tweede Paasdag komen er spotjes met bekende Nederlanders op televisie. Verschillende media stellen die reclametijd gratis beschikbaar.

"Er gebeurde al van alles voor Syrië", zei campagneleider Jan Bouke Wijbrandi tegen NOS op 3. "Maar als het zo doorgaat, loopt het zo uit de hand, dat de hulp niet door kan gaan, met het weinige geld dat we hebben. Daarom is er dringend geld nodig."

Moeilijk

De opbrengst van de actie wordt verdeeld over tien Nederlandse hulporganisaties die nu ook al noodhulp verlenen aan de Syriërs. Het gaat onder meer om medische hulp, voedsel en dekens.

Volgens de hulporganisaties is de hulpverlening moeilijk door het geweld en logistieke problemen, maar bereiken de hulpgoederen de mensen wel. "Waar we bereik hebben, gaan we naartoe, waar het gevaarlijk is, kunnen we misschien niet komen. Daar zijn we realistisch in", zegt Wijbrandi. "Niet proberen hulp te leveren, is helemaal geen optie meer. Dus we doen wat we kunnen", zegt persvoorlichter Martin de Beer van Unicef.

Kosten

De opbrengst gaat vrijwel helemaal naar de slachtoffers, beloven de hulporganisaties, al gaan de campagnekosten er wel vanaf, net als maximaal 7 procent van het budget voor administratie, evaluatie, controle en rapportages.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl