Aangepast

Reactie van directeur Diederik Parlevliet

Schriftelijke verklaring van directeur Diederik Parlevliet na de uitzending van Nieuwsuur

In een recente uitzending van Nieuwsuur is gesteld dat "highgrading" heeft plaatsgevonden op één van de schepen van Parlevliet en Van der Plas bij de haringvisserij. Het bedrijf verwerpt deze berichtgeving als tendentieus en feitelijk onjuist.

In de eerste plaats is de berichtgeving gebaseerd op een ongeloofwaardige en eenzijdige bron. Namelijk een Duitse ex-werknemer die 9 maanden in dienst is geweest op een tijdelijk contract en geen vast contract heeft gekregen, omdat hij niet voldeed. Deze ex-werknemer is met ontvreemde informatie naar de media gestapt. Parlevliet en Van der Plas heeft inmiddels aangifte gedaan tegen deze ex-werknemer in Duitsland op grond van diefstal van privédocumenten. Tevens overweegt Parlevliet en Van der Plas een proces wegens laster en smaad. In de tweede plaats is op basis van onbetrouwbare en incomplete informatie vervolgens een item door Nieuwsuur gemaakt. Parlevliet en Van der Plas betreurt het dat de redactie van Nieuwsuur heeft nagelaten de toezichthoudende instanties -- waaronder de MSC certificeerder -- tijdig de gelegenheid te geven om tot verificatie en betrouwbaarheid van de informatie te komen. Een en ander heeft in de derde plaats geresulteerd in een feitelijk onjuist item. Voorbeelden van deze onjuistheden:

* Van de totale haringvangst van het bedrijf is ca. 95% bestemd voor de Afrikaanse markt. De haring wordt verkocht per kilo en het maakt voor de prijs geen verschil of het om kleine of grotere haring gaat zoals gesuggereerd wordt in Nieuwsuur. Er is dus geen enkel "bedrijfseconomisch" motief om kleinere haring in te ruilen voor grotere haring (hetgeen de definitie is van "high grading").

* Ook de stelling dat meer vis is gevangen dan verwerkt, is ongefundeerd. Het officiële logboek is leidend voor de registratie van daadwerkelijk gevangen vis. Het persoonlijke aantekeningenschrift van de kapitein, dat Nieuwsuur toont, is een algemeen gebruik in de visserij. Hierin leggen kapiteins voor eigen gebruik de technische details per vistrek vast (vangstpositie, temperatuur, details over het net etc.). Een schipper legt hiermee als het ware zijn persoonlijke know how vast. Ook de vangstaantekening is nadrukkelijk een eerste persoonlijke schatting van de vangst meteen na de trek. Deze eerste persoonlijke inschatting van de vangst per trek kan zowel naar boven als naar beneden afwijken van de officiële vangstberekening die dagelijks in het logboek wordt genoteerd en ook dagelijks wordt toegestuurd aan de controle-autoriteiten.

* Officieel, onafhankelijk onderzoek van de visserij-onderzoeksorganisaties IMARES (Nederland) en ICES (internationaal) toont aan dat bij haringvisserij in de Noordzee het discardspercentage zeer laag is. Het onderzoek van IMARES geeft aan ca. 1% discards. Dit uitermate lage percentage valt mede te verklaren uit het feit dat vissoorten zoals haring in scholen in zee voorkomen met weinig menging met andere vissoorten. Parlevliet en Van der Plas werkt overigens al jaren mee aan onderzoek om discards nog verder terug te brengen in hun visserij.

Tot slot. De pelagische visbestanden in de Europa behoren tot de best beheerde bestanden ter wereld. Parlevliet en Van der Plas omarmt het belang van duurzame visserij en committeert zich aan internationale en Europese afspraken over goed visserijbeheer. Het is juist daarom dat Parlevliet en Van der Plas de berichtgeving in Nieuwsuur en de ontstane beeldvorming uitermate serieus neemt. Onder meer de haringvisserij van het bedrijf is MSC gecertificeerd en de certificeringsinstantie ziet toe op de bedrijfsvoering van Parlevliet en Van der Plas. Mocht deze tendentieuze berichtgeving aanleiding zijn voor aanvullende vragen van de toezichthouder, dan werken wij daar in alle gevallen aan mee. Hierbij zijn wij van mening dat deze instanties die mogelijkheid al eerder gekregen hadden moeten hebben, omdat dit de berichtgeving overbodig zou hebben gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl