Aangepast

De Roemenen en Bulgaren komen

Nederland weerde samen met andere EU-landen jarenlang Bulgaarse en Roemeense arbeiders. Maar per 1 januari 2014 gaan de grenzen voor arbeidsmigratie open. Correspondent Saskia Dekkers is in Roemenië en peilt de verwachtingen. Te gast is VVD-Kamerlid Mark Verheijen, hij is zeer kritisch over Roemenië en Bulgarije.

Tegenhouden

Bulgarije en Roemenië zijn sinds 2007 lid van de Europese Unie. De strengere regels voor arbeidsmigratie mochten vanaf de toetreding tot de Europese Unie maximaal zeven jaar gelden. Daaraan komt op 1 januari 2014 een einde. Nederland mag dan geen enkele Bulgaar of Roemeen die wil werken tegenhouden.

Overlast

Carlos Gonçalves, deelraadvoorzitter in Delfshaven maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van een toenemende instroom van Roemenen en Bulgaren in zijn wijk. Hij heeft nu al te maken met overbewoning en overlast van de groep.

John van der List, van uitzendbureau Goodmorning, haalde de afgelopen jaren Roemenen met een Hongaars paspoort naar Nederland die wel mochten werken. Hij is positief en verwacht een verdriedubbeling van zijn bedrijf. Hij opent alvast kantoren in Roemenië.

Verpauperen

In Duitsland, dat de afgelopen jaren al veel soepelere regels hanteerde, vestigden zich veel migranten uit Roemenië en Bulgarije. In 2007 waren dat 64.000 Roemenen en Bulgaren, in 2011 147.000, en in het eerste halfjaar van 2012 was er een stijging van 24 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Duitsland zegt dat er in verschillende steden grote problemen zijn met Bulgaren en Roemenen. Wijken verpauperen en er is voor de nieuwkomers weinig kans op de arbeidsmarkt. Nieuwsuur bezoekt Duisburg dat zegt 19 miljoen euro uit te geven aan onderwijs- en integratiehulp ter bestrijding van de problemen.

Open grenzen

Het Centraal Planbureau schat dat er jaarlijks maximaal twintigduizend Roemenen en Bulgaren naar Nederland komen als de grenzen helemaal opengaan.

Aanpak

Ondanks de positieve bijdrage van arbeidsmigranten uit andere EU-landen aan de Nederlandse economie, maakt ook het kabinet zich zorgen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft in een brief aan de Kamer: 'We moeten ervoor zorgen dat door de te verwachte toename van het aantal arbeidsmigranten niet ook de problemen toenemen.'

Asscher organiseert samen met de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Westland dit voorjaar een top EU-arbeidsmigratie en wil stevig inzetten op de aanpak van malafide uitzendbureaus en schijnconstructies.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jelmer.Jansma@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl