Aangepast

Zonder Hukou besta je niet in China

Zonder Hukou, de zogenaamde huishoudregistratie die elke Chinees heeft, is het leven in China moeilijk. Een bibliotheekboek lenen is al onmogelijk, laat staan een baan vinden, trouwen of een huis huren. Correspondent Marieke de Vries maakte een verslag van het schrijnende bestaan van deze 'zwarte' kinderen.

Portret

In Nieuwsuur een portret van Li Xue. Omdat haar ouders haar na de geboorte niet aangaven bij de burgerlijke stand heeft ze geen Hukou, geen persoonsbewijs en dus leeft ze als het ware illegaal in eigen land. Haar ouders, afkomstig uit een eenvoudig milieu, hebben een lichte handicap. Ze kregen een boete opgelegd toen Li Xue, hun tweede kind, in 1993 werd geboren. Het Chinese eenkindbeleid was toen al 14 jaar van kracht.

Haar ouders ontdoken de boete, wat betekende dat Li Xue geen Hukou kreeg. En daarmee geen onderwijs, geen gezondheidszorg en zelfs geen toegang tot het openbaar vervoer. Daar heb je allemaal een identiteitsbewijs voor nodig.

Verzoek

Li Xue leerde zichzelf lezen en schrijven. Ze heeft inmiddels al bij alle betrokken familieplanningsbureaus, ministeries en rechtbanken verzoeken ingediend om zich toch te kunnen inschrijven. Want uit stukken die de familie later in handen kreeg blijkt dat gehandicapten wel een tweede kind mogen hebben, zodat er later voor ze gezorgd kan worden.

Hei Hu

Li Xue is zeker niet het enige Hei Hu, zoals de ongeregistreerde mensen genoemd worden. Volgens het hoofd van het bureau voor de statistiek in China bleek uit de laatste volkstelling in 2010 dat er 13 miljoen mensen geen Hukou hebben en de meeste daarvan zijn vergelijkbaar met Li Xue. Een op de honderd mensen in China was toen dus niet geregistreerd en had geen rechten.

Ouderen

Volgens professor Wang Feng, directeur van het Centrum voor Overheidsbeleid, zijn jonge Chinezen juist hard nodig. "De eenkindpolitiek heeft nu al verwoestende effecten op de Chinese samenleving." China heeft nu bijna 200 miljoen ouderen van boven de 60 en dat getal zal stijgen naar 380 miljoen in minder dan 20 jaar.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Marieke.de.Vries@NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl