Aangepast

Krijgt kabinet oppositie warm voor plannen?

Het kabinet wil in 2014 4,3 miljard euro bezuinigen. Daartegenover staat zo'n 800 miljoen aan extra uitgaven. Premier Rutte benadrukt dat het kabinet open staat voor alternatieven. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is te gast.

Visieloos

De ministerraad vergaderde vandaag over de nieuwe maatregelen en vooral over de haalbaarheid van de bezuinigingsplannen. Vooralsnog is de oppositie weinig enthousiast over de plannen die gisteren al uitlekten. Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Met vakbonden en werkgevers praat het kabinet tegelijkertijd over een sociaal akkoord.

' Verkeerde visie'

Volgens D66-leider Pechtold "is het lijstje visieloos". CDA-fractievoorzitter Buma noemde de plannen gisteren een visie gericht op belastingverhoging, "en dat is de verkeerde visie". VVD-fractievoorzitter Zijlstra wacht af waar het kabinet vandaag mee komt. Volgens hem zit de VVD vol visie, "dus dat zal vast ook in het pakket zitten."

Begrotingstekort

Het nieuwe pakket maatregelen is nodig om het begrotingstekort in 2014 binnen de Europese norm van 3 procent te houden. Gisteren maakte het Centraal Planbureau nieuwe cijfers over de economie bekend. Het CPB voorziet volgend jaar een begrotingstekort van 3,4 procent. Nieuwe maatregelen zijn dus nodig.

Nullijn

Uitgangspunt van de maatregelen is dat werk boven inkomen gaat. Voor 2013 worden geen extra bezuinigingen voorgesteld. Het kabinet wil belastingschijven en heffingskortingen bevriezen en zet in op een extra jaar de nullijn voor rijksambtenaren. Verder wil het ook dat de werknemers in de zorg er 2,5 jaar niets bij krijgen. De crisisheffing die werkgevers moeten betalen voor hoge inkomens geldt ook volgend jaar. Een eerder aangekondigde lastenverlichting voor bedrijven gaat niet door.

Het kabinet reserveert verder 300 miljoen voor het koopkrachtverlies van mensen met een laag inkomen. Ook is er een half miljard beschikbaar voor "een investeringspakket dat de economie moet aanjagen".

Verzetspamflet

PVV-leider Wilders heeft het kabinet vandaag een pamflet aangeboden, waarin hij protesteert tegen het kabinetsbeleid. Op het pamflet staat: "Wij tekenen verzet aan". Wilders werd bij de aanbieding vergezeld door de PVV-fracties in de Eerste en Tweede Kamer. Het pamflet werd in ontvangst genomen door een woordvoerder van premier Rutte.

'Links-liberale elites'

Volgens Wilders bezuinigt het kabinet Nederland kapot. Hij spreekt van keuzes van de links-liberale elites die de voeling met de realiteit hebben verloren. Volgens de PVV wordt Nederland geregeerd door "ongekozen bureaucraten" in Brussel.

Wilders vindt dat er nu belastingverlaging nodig is. Hij is niet van plan om met het kabinet te gaan onderhandelen over bezuinigingen. Hij voorspelt dat 2013 een zwart jaar wordt. De PVV gaat de komende tijd het land in voor wat Wilders "een verzetstoer" noemt.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl