Aangepast

Bijzondere archieven zoeken onderdak

Onder het gebouw van de Wereldomroep in Hilversum ligt een betonnen doolhof van gangen met stellingkasten vol banden, platen en documenten. Voor een groot deel van het archief is vanaf 1 juli geen bestemming meer. Verslaggever Tonko Dop ging er kijken. Ook het Muziekcentrum van de Omroep zoekt nog onderdak.

Dakloos

Door de cultuurbezuinigingen van de twee kabinetten-Rutte raakt cultureel erfgoed, opgeslagen in archieven, dakloos. Eerder waren het zogenaamde 'sectorinstituten' zoals het Theaterinstituut, Muziekcentrum Nederland en het Jazzarchief die zochten naar een onderkomen voor hun archief. Zij vonden dat uiteindelijk bij de Universiteit van Amsterdam. Nu dringt de tijd voor de omroepinstellingen.

Muziekcollectie

De Wereldomroep zoekt nog onderdak voor zijn uitgebreide muziekcollectie, voor honderden meters papieren archief en voor veel uitzendingen die het sinds 1947 maakte in talen als Indonesisch, Arabisch en Sranantongo. Ook het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), dat met 60 procent wordt gekort, heeft geen budget meer voor zijn muziekbibliotheek. Vanaf 1 augustus is er geen plek meer voor vijf strekkende kilometer bladmuziek, soms handgeschreven. De archivaris daar schat dat ongeveer 80 procent daarvan nergens anders in Nederland ligt opgeslagen.

Bronnen verloren

Mediahistoricus Huub Wijfjes ziet het met verbijstering aan. "We hebben instituten als Beeld en Geluid en filminstituut Eye opgericht om te voorkomen dat we niet meer de fouten van de jaren 60 en 70 zouden maken toen er van alles werd weggegooid. Nu dreigt toch weer hetzelfde te gebeuren. Ik zie gewoon mijn bronnen verloren gaan."

Bron: NRC Handelsblad

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl en/of Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl