Aangepast

No-cure-no-pay-bureaus in opmars

De WOZ-beschikkingen vallen deze maand weer op de deurmat. Er zijn veel particuliere bureaus die huizenbezitters helpen om bezwaar te maken deze door de gemeente getaxeerde waarde van hun woning. Slimme zakenlieden zien een gat in de markt.De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is te gast.

Belasting

Nieuwsuur ging met een bezwaarmaker tegen de WOZ-waarde kijken in de kop van Noord-Holland. De WOZ-waarde van een woning is de geschatte marktwaarde op een bepaalde datum. De gemeenten stellen de waarde per 1 januari vast, bezwaren daartegen moeten half april binnen zijn. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de lokale lasten en de waterschapsheffing en is ook van invloed op de inkomstenbelasting.

No-cure-no-pay

Het aantal WOZ-bezwaarschriften steeg van 2,6 procent in 2011 naar 2,9 procent vorig jaar. Gemeenten wijten de toename aan de zogenoemde no-cure-no-pay-bureaus. Die bieden burgers gratis aan voor hen bezwaar in te dienen. Volgens gemeenten bezorgen ncnp-bureaus ze veel extra werk en dus kosten.

Populair

De no-cure-no-pay-bureaus lijken steeds populairder te worden. In 2011 was 4 procent van de bezwaren afkomstig van ncnp-bureaus, in 2012 was dat opgelopen tot 12 procent. Het Haarlems Dagblad deed een steekproef bij negen gemeenten en zag een duidelijke stijging. Zo had de gemeente Alkmaar in 2011 vijftig keer te maken met dergelijke bureaus, tegenover 150 keer in 2012. Haarlem zag het aantal zaken stijgen van 70 in 2011 naar 214 vorig jaar.

Proceskosten

Het bezwaar maken lijkt in ieder geval wel te lonen voor de bureaus. Ze werken onder de voorwaarde dat wanneer een bezwaar wordt toegekend en de gemeente wettelijk verplicht is een tegemoetkoming te betalen in de proceskosten, deze niet naar de burger gaat, maar naar het bureau. Onder die proceskosten kunnen ook de kosten vallen die een bureau maakt voor het maken van een taxatierapport.

Meer succes?

Uit onderzoek van de Waarderingskamer blijkt dat het inschakelen van een bedrijf het wel makkelijker maakt voor een burger, maar deze daardoor niet meer kans heeft op succes. Het percentage toegekende bezwaren is bij die bedrijven nagenoeg hetzelfde als bij de overige bezwaren.

Vragen en/of opmerkingen? Mail Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl