Aangepast

Drinkwater in de etalage?

In Portugal bestaat onrust over de verplichte privatisering van drinkwater. Portugezen die nu al water moeten afnemen van een commercieel bedrijf klagen dat de prijs stijgt en de kwaliteit verslechtert. Hoe goed is het Nederlandse drinkwater beschermd tegen privatisering? In Nieuwsuur een tweeluik.

Verplicht ruilen

Landen die uit Europa noodsteun ontvangen, moeten van de Trojka (het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank) in ruil daarvoor hun drinkwaterdistributie te koop aanbieden. Voor multinationals is water een interessante investering.

"We hadden geen keus. Het gebeurt onder dwang", zegt oud IMF-topman Antonio Borges tegen Nieuwsuur. Hij begeleidt voor Portugal de privatiseringen, ook die van de waterdistributie. Ook Griekenland verwacht de op een na grootste drinkwatervoorziening van Thessaloniki dit jaar te verkopen, tot grote ongerustheid van de bevolking.

Schrikbeeld

Schrikbeeld voor de Portugezen is de stad Paços de Ferreira in het noorden. Daar werd het water veel eerder geprivatiseerd, met grote gevolgen voor de bevolking. Al jaren protesteren de inwoners tegen gedwongen aansluitingen, prijsverhogingen met 400 procent en waterkwaliteit die sterk achteruit is gegaan. Wie niet op tijd betaalt, wordt door het waterbedrijf voor de rechter gedaagd en mensen vertellen over bedreigingen.

Dubbele houding

Jerry van den Berge, waterspecialist van de Europese vakbond EPSU noemt het in Nieuwsuur een "kwalijke zaak". "Overheden worden onder druk gezet hun waterbedrijven te verkopen om de staatsschuld af te lossen. Ze krijgen er geen goede prijs voor en zijn hun zeggenschap over de toekomstige watervoorziening kwijt. Inkomsten uit het water verdwijnen in de zakken van multinationals." In heel Europa verschijnen kritische artikelen over de dubbele houding van de Europese Unie.

Dijsselbloem

In Nederland schrijft Minister Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen dat hij geen bezwaar tegen heeft dat de Trojka zuidelijke landen hun drinkwaterbedrijven laat verkopen. "De gevraagde privatiseringen kunnen op deze manier bijdragen het concurrentievermogen en de concurrentiepositie van zowel Portugal als Griekenland te versterken."

Deel 2

In Nederland hebben we in de drinkwaterwet laten vastleggen dat onze waterbedrijven niet geprivatiseerd mogen worden. Morgen in deel 2 in Nieuwsuur meer over hoe goed we beschermd zijn en over de gevolgen van de Europese richtlijn, waar Eurocommissaris Interne Markt, de Fransman Michel Barnier, op dit moment aan werkt.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Saskia.Dekkers@Nieuwsuur.nl en/of Monique.Wijnans@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl