Aangepast

Woonakkoord met de oppositie

Een trotse minister Stef Blok presenteerde vanochtend een pakket maatregelen voor de woningmarkt. Met steun van D66, ChristenUnie en de SGP kan het kabinet veranderingen doorvoeren voor een "impuls die Nederland nodig heeft", zei de minister. D66-leider Alexander Pechtold is te gast in de uitzending.

Maatregelen

Minister Blok kan met de steun van de oppositiepartijen onder meer de huurverhoging aanpassen. De woningcorporaties krijgen daardoor minder binnen en mogen nu 1,7 miljard in de schatkist storten in plaats van 2 miljard. Ook krijgt de bouw een stimulans: er komt een fonds voor woningisolatie en de btw voor verbouwingen en renovatie gaat opnieuw omlaag naar 6 procent.

Steun van de oppositie

Ook D66, ChristenUnie en SGP betoonden zich op de persconfentie vanochtend opgetogen over de aangepaste plannen. D66-leider Pechtold vindt het een evenwichtig pakket, ChristenUnie-leider Slob vindt de plannen socialer, duurzamer en toekomstbestendiger en SGP-voorman Van der Staaij zei dat de scherpe kantjes er vanaf zijn.

Volgens D66-leider Pechtold biedt het pakket maatregelen zekerheid voor de huursector, de koopsector en de bouw. "Het biedt een perspectief voor huurders en kopers, starters en doorstromers, voor bouwers en corporaties. Het geeft mensen zekerheid op de langere termijn en het schept nieuwe banen. Na 10 jaar van onzekerheid, kan dit akkoord de rust dichterbij brengen", zei Pechtold.

Gelegenheidscoalitie

Na het Kunduz-akkoord en het Vijfpartijenakkoord is het de derde keer in korte tijd dat partijen in de Tweede Kamer op onderwerpen een akkoord sluiten met het kabinet. Het is de eerste keer onder Rutte II, maar waarschijnlijk gaat het vaker gebeuren, omdat het kabinet in de Eerste Kamer niet kan steunen op een meerderheid.

"Wanneer trekken we de agenda's voor de volgende afspraak?", vroeg D66-leider Pechtold op de persconferentie aan de anderen achter de tafel. CU-leider Slob reageerde meteen: "Wij geven geen steun aan het sociaal leenstelsel, want daar zijn we niet voor." De minister zei dat hij hoopt dat er in de toekomst regelmatig afspraken "met deze partijen" gemaakt kunnen worden.

Druppel

De makelaars en werkgeversorganisatie Bouwend Nederland zijn tevreden. "Dit is positief. De pijn wordt hierdoor verzacht", zegt voorzitter Elco Brinkman. Toch zijn er ook andere geluiden te horen. In de Tweede Kamer klinkt kritiek van de overige oppositiepartijen PVV, SP en CDA.

De verlaging van de btw is prima, zeggen de directeuren van metselbedrijf Rogé en van SVK Tegenwerken tegen Nieuwsuur, maar die geldt alleen voor verbouwingen en renovatie en niet voor nieuwbouw. Zzp'ers zullen ervan profiteren, maar de grotere bouwbedrijven niet. En de verlaging van de verhuurdersheffing voor corporaties is veel te laag en zal er niet toe leiden dat de corporaties echt gaan investeren in nieuwbouw, denken ze: "Dit is een druppel op een gloeiende plaat."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Monique.Wijnans@Nieuwsuur.nl en/of Willem.Lust@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl