Aangepast

Jaarrekeningen ziekenhuizen afgekeurd

De jaarrekeningen van alle Nederlandse ziekenhuizen krijgen mogelijk geen goedkeuring. In een vertrouwelijke brief schrijft de accountantsorganisatie NBA dat de onderbouwing van inkomsten en uitgaven niet goed genoeg is. Oorzaak is het nieuwe declaratiesysteem.

Onduidelijkheden

De invoering van een nieuw declaratiesysteem voor de ziekenhuizen vorig jaar, leidt tot grote onduidelijkheden. Het blijkt zowel voor artsen als accountants te ingewikkeld. Het gaat met name over de interpretatie van regels en om het nieuwe computersysteem waar alle declaraties doorheen gaan. NBA-voorzitter Huub Wieleman: "Onze organisatie heeft in 2011 al gewaarschuwd, maar er is weinig actie ondernomen."

Transparanter

Tot januari vorig jaar werkten alle Nederlandse ziekenhuizen voor het registreren en declareren van zorg met DBC's. Dat staat voor Diagnose Behandeling Combinatie. Dat systeem is per 1 januari 2012 vervangen, omdat velen het in de praktijk te ingewikkeld vonden. Het DBC-systeem is daarom veranderd in het zogenoemde DOT-systeem (DBC Op weg naar Transparatie). De verwachtingen waren hooggespannen en de bedoeling was dat het declaratiesysteem inzichtelijker en makkelijker werd.

Geen overzicht

Toch klagen artsen en ziekenhuizen juist dat ze in het nieuwe systeem geen overzicht meer hebben over de kosten. Om de prijs van een ziekenhuisbehandeling te kunnen bepalen, hebben de ziekenhuizen al hun activiteiten in kaart gebracht. Maar waar ze voorheen een behandeling en een factuur indienden, geven ze nu alleen die activiteiten aan en rekent het DOT-systeem uit welk bedrag het ziekenhuis kan factureren.

De opgegeven activiteiten komen terecht bij een landelijk ICT-systeem, de zogeheten Grouper, die behandelingen groepeert en er een prijskaartje en vergoeding aan hangt. De ziekenhuizen hebben daarmee vooraf geen inzicht in welk bedrag ze terugkrijgen.

Accountants

Het gebrek aan controle op dat computersysteem is een van de problemen waar nu ook de accountants op wijzen. Daarbij is er onduidelijkheid over de declaratieregels, zijn er interpretatieverschillen en zijn er teveel onzekerheden, schrijven de accountants in hun brandbrief. Het leidt tot problemen voor de hele sector, inclusief toezichthouders en financiers, zegt de NBA.

"Als deze problemen niet worden opgelost, zullen wij adviseren geen goedkeurende verklaringen voor de jaarrekeningen over 2012 te verlenen", zegt Huub Wieleman vanavond in Nieuwsuur.

Morgen in Het Financieele Dagblad meer achtergronden bij de problemen met de jaarrekeningen van ziekenhuizen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jane.van.Laar@Nieuwsuur.nl en/of Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl